ÅSIKT

De va botten sa de Botton

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Alain de Botton.Arkivfoto
KULTUR

Förra veckan letade sig Alain de Botton, en författare som skrivit mycket om sökandet efter lycka, fram till skribenten Caleb Crains blogg. 

Där lämnade de Botton en lång kommentar. Den slutade med orden ”I will hate you till the day I die and wish you nothing but ill will in every career move you make. I will be watching with interest and schadenfreude”. Crain hade skrivit en negativ recension av de Bottons nya bok i New York Times. 

Samma vecka, en rolig sådan i litteraturhistorien, avslutade den amerikanske författaren Alice Hoffman ett utbrott över 27 Twitter-inlägg med att lägga ut sin recensents telefonnummer och mejladress. 

Efter mycket uppståndelse tvingades båda be om ursäkt. de Botton publicerade också en märklig text om hur hans näthat ingick i ”en privat konversation”, där han påstod sig förvånad över att andra hade läst vad han skrivit. Han tog inte tillbaka sin kommentar, men önskade att han framfört den i ett brev. 

de Botton verkar sakna en tid då det ”råa samtalsklimatet” på internet som många ojar sig över i dag var en mer koncentrerad boll av hat, riktad mot enskilda personer via brev, telefon eller hand. Då var författare respekterade medborgare som inte satt hemma och googlade sig själva. De hade tid att formulera sina låga känslor på ett mer raffinerat sätt än vi andra. Ännu ett framsteg för internetdemokratin.   

Emil Arvidson