”Era mördare, kom ut”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”VI VILL INTE HA ER MÖRDAR-REGIM, VI VILL INTE HA ER KVINNOFIENTLIGA REGIM! STÄNG AMBASSADEN! DÖD ÅT ISLAMISKA REPUBLIKEN!”

Stockholmsförorten Lidingö förvandlades i går till ett politiskt slagfält. De drygt trehundra demonstranter som samlats utanför Irans ambassad skanderade slagord på både persiska och svenska. På gräsmattan utanför ambassadbyggnaden körde en man fram och tillbaka med en gräsklippare, i hopp om att överrösta protesterna.

Att ett kraftfullt iranskt regimmotstånd existerar också i Sverige verkade varken ordningsmakten eller medierna vara förberedda på. Inledningsvis fanns bara en handfull poliser och journalister på plats. En liten grupp demonstranter lyckades bryta upp staketet och ta sig in på ambassadområdet. De kastade sten och krossade fönster, förstörde bilar och övervakningskameror. Ambassadpersonalen gick till motattack med påkar och elpistoler. En demonstrant knivhöggs i arm-en, tre greps senare av polis.

Till en början demonstrerade huvudsakligen vänsteraktivister. Så småningom, efter att information om vad som hänt spridits via radio och mobiler, anslöt sig rojalisterna. En kvinna skrek: ”Era mördare, kom ut om ni vågar! Trettio år av kvinno-förtryck nu har vi fått nog, vi har slutat vara rädda”. En annan kvinna ropade att hennes barn och bröder avrättats av mullorna: ”Jag vill att människor värld-en över ska få veta vad den islamiska republiken har gjort med min familj”.

Athena Farrokhzad Hanna Hallgren