ÅSIKT

Parad utan kärlek

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: AP
Israeliska soldater vaktar Prideparaden i Jerusalem i torsdags.
KULTUR

Jublet från årets prideparad ekar på tomma gator. Om det nu finns några nyfikna åskådare i Jerusalem så hålls de borta av avskärmningar och en polisstyrka på 1 500 man. Säkerhetsvakterna står inför den omöjliga uppgiften att skilja sympatisörer från sabotörer.

Jerusalem Pride har sedan starten år 2002 omgärdats av våldsamma protester, knivdåd och grova kränkningar. Då World Pride ägde rum i Jerusalem visade stadens religiösa ledare upp något så ovanligt som en enad front. I krismötet engagerade sig judiska, muslimska och kristna grupper för att stoppa paraden och fick den då förvisad till universitetets sportarena. Att årets deltagare lyckas ta sig från start till mål på innerstadens gator är ett stort framsteg.

Pride-arrangören Jerusalem Open House har sedan förra året nått ett avtal med det religiösa samhället. Båda parter har enats om att våld inte leder någon vart. Rabbiner uppmanar numer till lugn, även om uppmaningen ofta följs av förklaringen att protester leder till att media uppmärksammar eventet.

Paraddeltagare Zuzana Janku tror inte att årets parad markerar en vändpunkt. I stället säger hon att Jerusalem blir alltmer extremt och beskriver en stad i kulturell svält. Själv är hon redo att lämna Jerusalem, kanske också Israel. För henne går motståndet mot Israels politik i det ockuperade territoriet och kampen för HBT-personers rättigheter hand i hand.

Israel består av separata bubblor som sällan möts. Medan folkfesten Tel Aviv Pride bjuder på rosaglittrande shower till tonerna av Dancing queen saknar Jerusalem Pride helt högtalarutrustade lastbilar och spektakulära dräkter. Den som kommit för att snika åt sig gratis kondomer får gå hem tomhänt. Paraden i den heliga staden är mindre av en glittrande manifestation för fri kärlek och mer en kamp för demokratiska rättigheter och ett krav på separation av stat och religion.

Lovisa Farrow