Främlingshets får pris av högskola

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Debattör hyllas för sin orädsla – men skolan tar inte ställning till de politiska åsikterna

Invandrare ska skriva kontrakt med staten om att inte bara följa lagen, utan också något som kallas svenska normer (Svenska Dagbladet 2 aug). Icke-muslimska kvinnor ska ge tusan i att visa sin solidaritet med muslimska systrar genom att ta på sig slöja, som i slöjuppropet (Aftonbladet 19 aug). Men inte heller ska de, som Femen, klä av sig för att protestera mot kvinnoförtrycket (SVT 1 juli).

Ja, säg den aktion som finner nåd i den feministiska muslimen - så kallar hon sig - Hanna Gadbans ögon.

Längst går Gadban i heders­våldsfrågan, där hon vill beröva personer som begår hedersbrott deras svenska medborgarskap och utvisa dem (SvD 2 aug).

Det måste ses som ett slags apartheidlag: om Bosse slår sin fru finkas han, om Hassan gör det riskerar han att åka ut för gott. Det skulle också kräva att Sverige lämnade Europakonventionen om medborgarskap från 1997, som förbjuder sådana lagar.

I går fick Gadban pris av Södertörns högskola. Hon har, som motiveringen lyder, ”på kort tid etablerat sig som en välkänd och orädd samhällsdebattör”. I nästa andetag försvarar sig högskolan med att man inte tar ställning till hennes politiska åsikter.

Det låter ju hedervärt, men är antagligen lögnaktigt, eftersom det är svårt att se att man skulle prisa till exempel en nazist.

Nu har man legitimerat en debattör som propagerar för särlagstiftning och rör sig i främlingsfientlighetens gränsland. Det får högskolan stå för, utan att gömma sig bakom en förment åsiktsneutralitet.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.