Mejla

Cecilia Djurberg

Säg mig vad du läser....

Bokhyllan är porten till tanken – nu även för betalföretagen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR


Hur privat är en bokhylla? Jag får ofta ett smärre stresspåslag när gäster börjar skanna av mina bokrader, för min bokhylla känns som en port till mina tankar, även om dess sammansättning till stor del består av ett slumpartat urval. Men en utomstående kan ju se den som ord jag valt att bevara, och ställa mig till svars.

När min gamla chef Åsa Linderborg i sin nya bok Året med 13 månader återkommande kommenterar andras boksamlingar och sin egen flämtar jag till av igenkänning: ”Bokhyllorna är integritetskränkande, de gör anspråk på att definiera vem jag är och i vilken riktning jag ska tänka.”

De senaste månadernas alla onlinemöten har påtagligt ökat risken för insyn i min tankevärld, men ändå med bonusen att jag fått chans att spana in många andras bokhyllor, när de har tornat upp sig i bakgrunden under skärmmötena.


Förutom att skamlöst försöka flukta efter titlar har jag passat på att leta hyllinspiration.

För nu när höstens bokflod tilltar börjar det bli akut för mig att arrangera mina bokhyllor så att allt viktigt ska få plats. Att rensa ut böcker ger mig svår separationsångest, så jag står inför att köpa nya hyllor eller kanske bygga.

Men det är svårt att välja rätt. I den mån inrednings- reportage och möbelvaruhus över huvud taget exponerar bokhyllor gapar dessa ofta tomma eller pryds av själlösa dussinvaser med torra eterneller, vilket gör det omöjligt att föreställa sig hur de kommer att ta sig ut i sitt rätta element.

När jag nyligen begärde ut all min lagrade data från Klarna och ögnade igenom de 170 sidorna av detaljerad köphistorik stod varenda boktitel jag köpt på nätet de senaste åtta åren med.

Kanske är det just för att böcker andas för mycket privatliv som de suddats bort från reklam- och bostadsannonser? En bok är ingen neutral inrednings- detalj, utan blir automatiskt ett slags statement. För att inte tala om hur farliga böcker kan betraktas vara i auktoritära samhällen. När jag nyligen begärde ut all min lagrade data från Klarna och ögnade igenom de 170 sidorna av detaljerad köphistorik stod varenda boktitel jag köpt på nätet de senaste åtta åren med.

Att nätbokhandeln sparar denna info kan jag delvis acceptera, men jag hade ingen aning om att jag dessutom gett betaltjänstbolaget och alla deras samarbetspartners tillåtelse att skåda in genom porten till min tankevärld. Detta stressar mig enormt mycket mer än nyfikna middagsgäster.

ANNONS EXTERN LÄNK

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Aftonbladet

Av: 

Cecilia Djurberg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klarna

Böcker