Mejla

Kristofer Andersson

Frukostfascismen fördummar oss!

Jag tyar inte höra mer om frukostens påverkan på tarmflora, vikt och matsmältning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Anblicken av frukost skrämmer mig mer än tanken på tortyrredskap. Ändå ställs måltiden på piedestal. Runt frukostbordet härskar åsiktskorridoren: ”Bästa stunden på dagen!” ropar vän av müsli. Bums svarar kören: ”HURRA FÖR FRUKOST!”

På samma vis som jag undviker människor som aldrig har rökt – eftersom rökare är mer nyfikna än andra – stryker jag frukostfantaster från mina kontaktlistor. Bara så kan mitt umgänge trimmas till fulländning. Jag tyar inte höra mer om frukostens påverkan på tarmflora, vikt och matsmältning.


Ordet ”frukost” kommer ursprungligen från lågtyskans vrôkost. En legering av orden ”tidigt” (vrô’) och ”måltid” (kost). Under 1900-talet var tyskarna så besatta av födans effekter på tarmen att de konstruerade toaletter där korven lades upp för beskådning – ett slags bajsets lit de parade – innan spillningen spolades. På så sätt kunde frukostätare undersöka om de behövde tugga extra grov müsli kommande tid. Vissa tyskar menar att toalettkonstruktionen egentligen var till för att undvika stänk på rumpan, men bandet Brainpool – som turnerade i Tyskland under nittiotalet – bekräftar att toaformatet orsakade mikrotsunamis: "I början av turnén hade vi intressanta diskussioner om etik. Nu diskuterar vi hur man kan undvika plask i toaletten."

Snart vaknar du med en plötslig lust att invadera Polen.

Tyskarna föll till föga. De skaffade bättre toaletter. På samma sätt behöver frukosten förintas. Måltiden är intimt förknippad med idén om människan som dygdig samhällsmedborgare. Den som lever nyttigt belastar inte samhället med dyra kostnader för till exempel vård av missbruk och fetma.


Men om Folkhälsomyndigheten i stället rekommenderade gula Blend som föda skulle landet möjligen bli mer tillåtande mot avvikare – vilket vore på tiden. Frukostfäblessen delar alltså tankegods med fascismen. Vi som vägrar att injicera morotsjuice försvinner spårlöst. De som äter frukost är blott anpasslingar som har resignerat. Snart vaknar du med en plötslig lust att invadera Polen.

Det är knappast någon hemlighet att offentligheten präglas av dåliga och ofärdiga tankar – helt klart ett resultat av att alla tuggar grus och bark om morgonen. Du blir vad du äter. Varje dag börjar med att nationen slänger tankeförmågan i sopen till förmån för råg.


I decennier lurades folket att mjölk var nyttigt via paketbaksidornas informationspropaganda. Dagens frukostfanatiker arbetar likadant. Medier sondmatar mänskligheten med budskapet om att framgång börjar med frosseri i ottan. Snarare bedövas inspirationen. Där något intelligent borde existera finner vi proteinpudding.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Av: 

Kristofer Andersson

Publisert:

LÄS VIDARE

Lätt dekadens lockar mer än att frysa i tält

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten

Fascism

Tyskland

Mat

Hälsa