SVT säljer dokumentär med antisemitism

Myterna och de högerextrema konspirationsteorierna om George Soros är välkända

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Från den ungerska kampanjen mot George Soros 2017.
Foto: Pablo Gorondi / AP TT
Från den ungerska kampanjen mot George Soros 2017.

KULTUR

För ett par år sedan gjorde jag research till en bok om sociala medier och demokrati. Jag tillbringade en stor del av min vakna tid i nätets mörka hörn, och följde trådarna mellan olika högerextrema och konspiratoriska miljöer. En central och återkommande myt i denna värld är att den ungersk-amerikanske finansmannen och filantropen George Soros på något vis sätter agendan i världspolitiken. Han sägs ligga bakom allt från flyktingströmmar från Mexiko till USA, till att finansiera folkmord på vita.

I dagarna lade SVT upp en dokumentär om Soros i sin play-spelare. I pitchen på Twitter valde man att kittla tittarna med en högerextrema konspirationsteori. ”Är George Soros hjärnan bakom en global konspiration med syfte att öppna alla gränser?” frågade sig SVT. Spännande! I nästa avsnitt av serien dokumentärer med ”öppna frågor” kanske man kan vänta sig: ”Hade Trump rätt när han rekommenderade sjuka att dricka blekmedel?” eller varför inte ”Är 5G den dolda anledningen till att så många dör av Covid 19?”.


Den som hade lagt fem minuter på att googla George Soros hade insett att precis den sortens frågeställningar är en modern version av gamla antisemitiska myter om judar. Sedan flera år har exempelvis Viktor Orbán använt George Soros som slagträ mot demokratiska krafter i ungersk inrikespolitik, kampanjerna spelar öppet på idén att judar styr världen i det fördolda. I Orbáns EU-kampanj förra året avbildades EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, också han från EPP, tillsammans med George Soros trots att Soros inte hade något som helst med valet att göra.

Kanske hade den som googlat hamnat på någon av artiklarna som Svenska kommittén mot antisemitism publicerat om just hur George Soros används av högerextrema krafter även i Sverige, där man ingående förklarar mekanismerna.

George Soros är en intressant person och väl värd en dokumentär. Från hans valutaspekulationer på 90-talet, till dagens omfattande filantropiska verksamhet för mänskliga rättigheter och pluralism via stiftelsen Open Society Foundation. Men den dokumentär som ligger ute nu, med öppna ”frågor” och påståenden som sedan inte vederläggs eller tas om hand gör inte jobbet.


Efter kritik valde SVT att ändra sin presentationstext något. Men de högerextremas ”frågor” om det inte ändå är så att Soros ligger bakom en global konspiration fanns kvar. Samt rubriken, som tagen ur Orbáns kampanjmaterial: ”George Soros – hjärnan bakom allt”. Det är en införsäljning som är både okunnig och farlig.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.