Kultur

En åklagare att älska

Paul Giamatti excellerar i ”Billions”

avMalin Krutmeijer

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Paul Giamatti som åklagaren Chuck Rhoades i ”Billions”.

TV-RUTAN. Ibland kan en viss rollfigur få en att älska en hel film eller serie. För mig är det så med åklagaren Chuck Rhoades i serien Billions. När han sätter efter hedgefond-miljardären Bobby Axelrod blommar han ut i storslagen rättskänsla, småsint hämndlystnad, barnslig prestige och terrierlik envishet.

Axelrod (Damian Lewis) är en hjälte i offentligheten. En selfmade man som överlevt 11 september-attackerna och nu betalar skolavgifterna åt sina döda anställdas barn. En filantrop i sneakers som sägs utöva så kallat modernt ledarskap och håller sig med företagspsykolog – Rhoades fru, bestickande nog.

Rhoades vill inget hellre än att störta honom från piedestalen, och när han får information om insiderhandel och mutor ger han järnet. Det känns som att det är en hel kultur han vill åt, där snabba klipp och extrem rikedom döljer fulspel och skapar rena ledarkulten.

Paul Giamatti excellerar i rollen som Rhoades. Han gestaltar en djupt moralisk människa som tampas med svackor i självförtroendet och grandiosa tankar om sig själv. Han är en ren njutning att skåda. Missa inte hundbajsscenen i tredje avsnittet.

Billions har gått i SVT där några avsnitt finns på play, hela säsongen finns hos HBO.

ARTIKELN HANDLAR OM

Tv-rutan

HBO