ÅSIKT

Mer koll på boll

Lästips: böcker om fotboll och politik

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Fotbollsplanen har varit spelplats för flera böcker det senaste året. För ett knappt år sen kom serieromanen Vad som än står, av Cyril Hellman (text) och Peter Bergting (bild). Den utspelar sig i Djurgårdens och AIK:s firmakulturer, där vanliga män med ordnade liv emellanåt exploderar i våld.

Aftonbladets recensent Fredrik Persson Lahusen tyckte dock att ”Hellman inte fått fatt i den kultur han fascineras av” (20 juni 2016).

Desto bättre tyckte Persson Lahusen då om Josefin Lindéns ungdomsroman Tifo. Också den handlar om fansen, vars läktarupplevelser hon skildrar kunnigt och respektfullt men utan att romantisera – en bok att väcka ungas läslust med.


I ”Propagandafotboll”, som kom i vintras sätter Ekim Caglar fokus på enskilda spelare och tränares politiska engagemang, från vänstersympatisören Maradona till den fascisthälsande Paolo di Canio. I synnerhet i avsnittet om Turkiet lyckas statsvetaren Caglar ”att med fotbollen som dykarklocka stiga ned i politikens havsdjup”, skrev Ragnar Strömberg (Aftonbladet 12 feb 2017).

ARTIKELN HANDLAR OM

Böcker