Pedagogiskt om kryptovalutabluff

Sandra Wejbro lyssnar på ”The missing cryptoqueen”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

I BBC-dokumentären The missing cryptoqueen granskar reportern Jamie Bartlett guldruschen som råder i den nya kryptovalutabranschen. En av valutorna som fick stort genomslag heter OneCoin men nu har dess grundare, bulgariskan dr Ruja Ignatova, mystiskt försvunnit.

Serien kommer i kölvattnet av en rad rafflande granskningar av bluffmakare, från Fyre Island-debaclet till lysande The dropout om Elizabeth Holmes som lurade världen att tro att hon hade lyckats förenkla tekniken för blodtester. Kanske ligger det i tiden, post MeToo, att vi äntligen vill avslöja våra kejsare som nakna.

Skillnaden i The missing cryptoqueen är att huvudpersonen, Ignatova, är en ganska svårfångad figur. Vem hon egentligen är höljs i dunkel (podcasten är å andra sidan inte avslutad ännu).

Det som finns är Youtube-klipp från enorma lanseringsmöten för OneCoin där Ignatova presenterar sig som ”kryptovalutadrottning” och entusiasmerar folk från hela världen att investera. Oklart hur mycket totalt, men det handlar om många miljarder.

Ignatova äger fastigheter i centrala Sofia och det surras om maffiakopplingar. Medan hon under två år hållit sig gömd har några av OneCoins toppföreträdare gripits, bland annat en svensk man och Ignatovas egen bror, som nu inväntar rättegång i USA. Amerikanska myndigheter har kallat OneCoin ett klassiskt pyramidspel.

Dokumentärens styrka är att den lyckas förklara lockelsen i den nya kryptotekniken. För att testa att han verkligen uttrycker sig tydligt ringer Bartlett upp sin mamma för att se om han kan få henne att förstå. Pedagogiskt briljant, särskilt för alla oss med begränsade tekniska kunskaper.

Serien hamrar in hur en kryptovaluta inte kan fungera utan en blockkedja i grunden, en databas som inte kan manipuleras. OneCoin saknade just detta, men ljög för sina kunder.

Så hur skulle de kunna se igenom bluffen? Bartlett träffar en skotsk kvinna som investerade delar av sitt arv i OneCoin, pengar som pappan arbetat ihop i gruvan. Avståndet till Ignatovas lyxyachter och glassiga events i Bulgarien känns väldigt långt.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.