Mejla

Martin Aagård

SVT smurfar med i Jimmies smurf

Agenda har blivit den viktigaste motorn för radikalisering av Boomergenerationen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Anders Holmberg  och Stefan Löfven i SVT Agenda förra söndagen.
Anders Holmberg och Stefan Löfven i SVT Agenda förra söndagen.

KULTUR

När historien om public services högervridning ska skrivas, och det hoppas jag innerligen att den gör en vacker dag, då bör Anders Holmberg i SVT Agenda få, om inte ett helt kapitel, så i alla fall ett försvarligt stycke.

Holmberg passar in i den framtida studien av två skäl.

Dels har programmet troligen varit den viktigaste motorn för radikalisering av boomergenerationen. Människor födda på 40-talet, Agendas kärnpublik, har de senaste åren knappast behövt vända sig till Fria tider eller Nyheter idag för att få sina misstankar om att invandring leder till ökad kriminalitet och samhällskollaps bekräftade.

Lek med tanken att Holmberg i stället pressat Löfven på varför han inte ville erkänna att produktionsmedlen befinner sig i händerna på borgarklassen?

Men han kommer framför allt att gå till historien för intervjun med Stefan Löfven förra söndagen, när han ställde statsministern till svars för att han inte ville upprepa frasen: ”invandring leder till gängkriminalitet”.


Lek med tanken att Holmberg i stället pressat Löfven på varför han inte ville erkänna att produktionsmedlen befinner sig i händerna på borgarklassen? Holmberg skulle fått sparken innan han hann ta av sig slipsen eftersom han försökte smuggla in marxistiska teorier i statliga SVT.

Ändå trycktes Löfven mot väggen för att han inte ställde upp på en tydligt ideologisk beskrivning av världen. Sverigedemokraternas.

”Många menar ju att det är så …” sa Holmberg.

Jaså? Menar ”många” det?

Agendas kärnpublik nickade i takt.

Alla är små och blå och trivs bäst i samhällen där folk har exakt likadana kläder.

Debatten som följde var absurd.

Paulina Neuding gästade Studio ett och presenterades som ”redaktör för sajten Quilette”. Inte som den konservativa ideolog hon är. ”Segregation är bara ett annat ord för invandrares flyttmönster” sa hon. Jag skickar det påståendet vidare till alla som vuxit upp i en bruksort.

Tajmingen på Holmbergs intervju blir symboliskt snygg i den där framtida avhandlingen på Södertörns högskola. Den gjordes en vecka efter att SD rapporterats vara största parti. Att vara störst när ingen ligger över 22 procent är visserligen som att vara störst i blåbärsskogen. Eller smurflandet. Alla är små och blå och trivs bäst i samhällen där folk har exakt likadana kläder. Men ändå.

SD håller i taktpinnen just nu.

I helgen höll de sina landsdagar och man kunde enkelt jämföra Löfvenintervjun med hur Jimmie Åkesson hanteras. Fenomenet Åkesson möter sällan den självklara fråga som ställs till alla andra politiker – har han rätt? Är det han säger med verkligheten överensstämmande?

Det mest intressanta med debatten just nu är att det bara verkar vara polisen som inte vet vilka som begått de fruktansvärda gängmorden


I stället frågar alla bara varför väljarna tror på Jimmie Åkesson trots alla skandaler. Förklaringarna är många: Inkomstklyftor. PK-eliten, socialdemokratins misslyckanden. Att partiet ansett att människor har en ”nedärvd essens” (en rasideologi) så sent som 2019 rapporteras som att de nu ”får bort missförstånd” och att ”ett litet missnöjesparti slipat bort sina kanter”.

Jimmies eget recept på att stoppa gängkriminaliteten var att bygga finare hus i förorten. Svamphus, kanske. Tanken att gängkriminalitet och segregation är en arkitektonisk fråga bemöttes i alla fall inte med att han bor på ”en annan planet”.

Det mest intressanta med debatten just nu är att det bara verkar vara polisen som inte vet vilka som begått de fruktansvärda gängmorden. Om någon bara kunde berätta för polisen någon gång.

Många menar.


Well. Många menar att Public service börjat smurfa med i Jimmies smurf.
Men hur hårt de än smurfar är kärleken obesvarad. På SD:s landsdagar höjdes krav på att riva tv-huset. Bokstavligen.

Ungefär samtidigt som Holmberg smurfade om ”etnifierad” gängkriminalitet dog en niomånaders baby i flyktinglägret Moria på Lesbos.

Den stenhårda asylpolitiken måste motiveras till varje pris.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Av: 

Martin Aagård

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stefan Löfven

Agenda

Jimmie Åkesson