ÅSIKT

Nazister till attack

Gustav Ingman: Polisens beskydd är inte att lita på

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Privat
Nazister gick i går till angrepp mot en manifestation i Stockholm för ensamkommandes rättigheter.
KULTUR

En socialsekreterare håller tal på en manifestation för ensamkommande flyktingbarns rättigheter. Då attackerar nazisterna. De kommer bakifrån, trycker sig in i leden och slår ett par personer. En rökbengal kastas in i folksamlingen. Tumult uppstår.

Detta hände i går (7 maj) är inte första gången. Liknande scener utspelade sig 11 mars tidigare i år, då samma grupp gick till attack mot en likadan tillståndsgiven demonstration. Trots det fanns det inget polisbeskydd att tala om.

När jag kommer till torget har tumultet just lagt sig. Människorna där är arga eller rädda – ibland både och. Många är minderåriga eller har barn med sig. Det är inte personer som är vana vid våldsamheter.

Men den hotfulla stämningen till trots flyttar de inte på sig. Från arrangörerna fick jag senare höra att en talare hade agerat direkt vid attacken och uppmanat människor att hålla sig samma och inte låta nazisterna splittra dem. Det funkade och angriparna motades bort från torgets mitt.

Några polisbilar anländer senare men de gör inga försök att avlägsna nazisterna. ”Vi har inte befogenheter till det”, förklarar en av dem. Alltså inga befogenheter att köra iväg 20 högerextremister som just attackerat en tillståndsgiven demonstration. Som nu står och skriker på samma torg och gör sitt bästa för att skapa en hotfull stämning. Nej, det får pågå tills angriparna tröttnar och lämnar platsen självmant. Ingen omhändertas för ordningsstörningar. Ingen grips för misshandel.

När nazisterna försvunnit lättar stämningen. Och medan musikern Erik Toro framför en låt från scenen, sprids leenden över folkmassan. För andra gången har de utan beskydd mött nazister. Och när den sista polisbilen åker från torget står de kvar. Demonstrationsledningens fråga om hjälp att lämna platsen säkert möttes med ett nej från ordningsmakten.

Arrangörerna, socialsekreterare från Botkyrka kommun. Deltagarna, modiga människor som står upp för en human flyktingpolitik. Det värmer att få stå på ett torg med sådana. Nästa gång de demonstrerar hoppas jag fler gör som jag tänker göra: ser till att vara på plats från start. Eftersom att polisen inte går att lita på är det bästa att vara många.

Gustav Ingman

ARTIKELN HANDLAR OM