Svenska Pen har inte tagit ställning för Nato

Jesper Bengtsson svarar Olle Svenning

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen.
Jesper Bengtsson, ordförande för Svenska Pen.

Svenska Pen har förstås inte tagit någon ställning i frågan om ett svenskt medlemskap i Nato.

Det ligger helt utanför organisationens mandat, och såvitt jag vet har inte Pen-centren i Norge, Frankrike, Storbritannien eller andra länder heller någon uppfattning om deras respektive länder ska eller inte ska vara med i försvarsalliansen.

Svenska Pen försvarar litteraturen och det fria ordet. Det gäller inte minst Turkiet, där utvecklingen gått alldeles åt fel håll. Turkiet är också ett av de länder Svenska Pen arbetat mest med under en lång rad av år, till stöd för fängslade författare och yttrandefriheten där. Och självklart är Erdogans försök till utpressning i det läge som nu uppstått totalt förkastligt.


Däremot har jag, som ledarskribent på Dagens Arena, efter mycket eftertanke, tagit ställning för ett medlemskap. Givet det nya säkerhetspolitiska läget, utvecklingen i Ryssland och kriget i Ukraina.

I min roll som ordförande för Svenska Pen försöker jag alltid vara noga med att inte uttala mig i frågor som inte rör Pen:s uppdrag. Jag kommer även i framtiden vara en stenhård kritiker av bristen på yttrandefrihet i Turkiet.

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.