ÅSIKT

Han gjorde den klassiska musiken populär

Till minne av Janos Solyom (1938–2017)

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: JESSICA GOW TT NYHETSBYRÅN
Janos Solyom
KULTUR

Pianisten Janos Solyom är död. Han föddes 1938 i Budapest, flydde landet 1956 och bosatte sig i Sverige. Han studerade vid Bartókkonservatoriet och Lizstakademin för att efter Ungernkrisen -56 fortsätta sina studier i London, Genève och Paris. Hans karriär var internationell, och han var känd för svenska radiolyssnare och tv-tittare.

Konsertdebuten skedde med Stockholms filharmoniker 1958 under Sixten Ehrlings ledning och han framträdde i hela Europa, liksom i USA och Kina. Repertoaren måste beskrivas som omfattande. Från Bach till Bartók, eller från Alkan till Gorecki. Inspelningen av Stenhammars andra pianokonsert är fortfarande kanske den främsta. Han gjorde en lång rad inspelningar och han hördes till exempel regelbundet i BBC.


Solyom blev också något av en popularisator, skolad också som kompositör och dirigent kunde han med entusiasm förklara klassisk musik i tv-program som I huvet på en pianist. En viss uppståndelse orsakade han 1974 när han hyrde Stockholms konserthus, eftersom, menade han, det ändå stod tomt på måndagar.

Tomt på scenen är det nu, men inspelningarna finns kvar. Janos Solyom var gift med musikskribenten Camilla Lundberg.

ARTIKELN HANDLAR OM