ÅSIKT

Mellanöstern inte Sveriges fiende

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Per Gahrton: Arabiska medier rapporterar sakligt om Margot Wallström

Foto: Margot Wallström – Sveriges utrikesminister. Foto: Lotte Fernwall

Ska man tro diverse domedagsprofeter har Sverige de senaste dagarna gjort sig till fiende med hela arabvärlden. Det är naturligtvis helt fel.

Nyheten om att militäravtalet med Saudiarabien avbryts presenteras i mängder av arabiska medier, så som egyptiska Masry al Youm, libanesiska al-Manar, tunisiska al-Shuruq och algeriska al-Khabar under rubriken ”Sverige avbryter militärsamarbetet med Saudiarabien på grund av frågan om mänskliga rättigheter”.

Skulle alla de miljoner araber som bara för ett par år sedan deltog i den arabiska våren tolka detta som att Sverige är deras fiender?

En lång artikel i al-Quds al-Arabi refererar tvärtom en rad stöduttalanden för Sverige under rubriken ”Egyptiska aktivister kritiserar Saudiarabiens stopp för den svenska utrikesministerns framträdande”.

Den arabiska våren må ha övergått i höst, men människorna som stod bakom finns kvar. Förr eller senare är det de som har makten. Inte ens det kvinnofientliga saudiska kungadömet lär ha evigt liv. För ett drygt halvår sedan rapporterade BBC om den ”det dolda upproret i Saudiarabien”. 

Snabbare än näringslivsdirektörerna hinner vända kappan kan Sveriges stöd till Palestina och kritik mot bristen på mänskliga rättigheter i Saudiarabien visa sig vara inte bara moralisk utan också exportekonomisk hårvaluta.

Per Gahrton

ARTIKELN HANDLAR OM