ÅSIKT

Hummerkniven till Svend Dahl

KULTUR

Liberalen som med auktoritet vågar ifrågasätta liberalismen

Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, mottog i går Hummerkniven för sina insatser som grindvaktare mot en borgerlighet som börjar visa förståelse för Sverigedemokraterna.

Hummerkniven delas ut till liberaler som går till källorna, tänker självständigt och tar ställning också när det är inopportunt.

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Hummerkniven prisar liberaler som försvarar både yttrandefriheten och alla människors lika värde i tider när demokratin och människovärdet är hotat från flera håll – inte minst från ”liberalerna” själva.

Med andra ord: Hummerkniven är ett pris till liberaler som vågar vara liberaler.

2014 års Hummerkniv tilldelas Svend Dahl, chef för Liberala nyhetsbyrån, statsvetare och ledarskribent.

Prismotivering:

”Medan världen firade att det är 25 år sedan Berlinmuren föll passade några tunga borgerliga opinionsbildare på att konstatera att dagens murar inte är tillräckligt höga” skrev Svend Dahl i november förra året. För det fick han det borgerliga etablissemanget efter sig.

Svend Dahl är en av få liberaler som ifrågasatt liberalernas alarmistiska tal om flyktingvolymer och migrationskostnader. När den svenska borgerligheten började visa förståelse för Sverigedemokraterna, sa han stopp och belägg!

Liberalerna behöver en ideologisk grindvaktare som med auktoritet, kunskap och debattlusta håller fast vid en genuint liberal tanketradition. Därför tilldelas Svend Dahl 2014 års Hummerkniv.