Kultur

Sexköpslagen under attack

Av: 

Petter J Larsson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Rapport slår fast: Vi vet inte om den fungerar

”Sexköpslag får underkänt”, löd rubriken när Dagens Nyheter i går skrev om en ny kunskapsöversikt från RFSU. Säkert är det också så den här rapporten kommer att användas: som ett slagträ mot sexköpslagen.

Det vore en feltolkning. I den viktigaste frågan om huruvida sexköpen minskade efter kriminaliseringen 1999 säger rapporten egentligen bara en sak: vi vet inte.

Flera studier presenteras, som visar på nästan en halvering. Men de är tydligen så osäkra att de måste tas med många nypor salt.

Tydligare, men mindre kontroversiellt, är att normerna verkar ha förskjutits på ett olyckligt vis. Tanken med sexköpslagen var ju att en kriminalisering skulle stigmatisera sexköparna - men inte säljarna. Men stigmatiseringen verkar ha spillt över även på dem. Inte minst finns gott om vittnesmål om hur de blir illa behandlade av myndighetsföreträdare.

RFSU drar ett par enkla slutsatser, som att öka de sociala insatserna och satsa på bättre kunskapsinhämtning. Det senare borde onekligen vara en tankeställare för en regering som nu fått för sig att också kriminalisera sexköp utomlands.

Intentionen är förstås god: att inskärpa att utländska sexsäljare är lika skyddsvärda som svenska. Men det sker till priset av en lag som skulle strida mot rättsprincipen att ingen ska straffas för något som inte är brottsligt på den plats handlingen utförs.

Och nu är det alltså inte ens så säkert att lagen fungerar som avsett ens på hemmaplan.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om sexköpslagen

RFSU