ÅSIKT

Kul gläntning på framtiden

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Menade du Oför? Neop? Oens? Memp? Nej, jag menade Mens, vanlig mens, blå som i reklamen.

Hjärntvätten bedrivs överallt. När det gäller tv-reklam är vi högst medvetna om att någon försöker kontrollera vårt undermedvetna, och sitter därför stålsatta i soffan med armarna i kors och aluminiumhättor på huvudet. När det gäller mobiltelefonernas ”automatiska” ordlista T9 är vi mer godtrogna.

I Egalias döttrar, Gerd Brantenbergs roman om en matriarkal spegelvärld (där man inte gör saker, utan där kvinna gör saker), skulle mens definitivt finnas med i mobilordlistan. Språket speglar inte bara systemet, språket skapar systemet. Den som kontrollerar språket, kontrollerar historien, nuet och framtiden – för att parafrasera George Orwells 1984, vars bad guy Nyspråk just var designat för att tvätta hjärnor. Revolutionära tankar skulle helt enkelt inte gå att formulera i ord. Oför. Neop. Oens. Memp.

1984 och Egalias döttrar är stora titlar att droppa som ingång till kulturtidskriften Gläntas nya nummer. Jo, jag har tappat alla koncept. Men vunnit nya. Som till exempel Köttmi, Zoembient, I-Betare och Deppbägare. Ett uppbåd på typ 130 poeter, akademiker och konstnärer har satt samman Framtidens Encyklopedi. Namn på tankar som i går verkade omöjliga att tänka. Resultatet är definitionen av fantastiskt: nyskapande, dumsmart och helt roligt.

Med en trendkänslighet som gränsar till det allergiska får deras finger i luften utslag av framtidens sjukdomar och blommor.

På grund av den stundande apokalypsen tycks våra framtidsliv bestå av en enda lång utomkroppslig nära döden-upplevelse. Metasorg inför den egna sorgen känner jag redan, Kortkommandoavund blir väl nästa vårtecken för det ironiska posttillstånd där våra fingrar stelnat till kaninöron.

Det låter kanske som en dystopi, men jag diggar budskapet att det vi tar för äkta bara är påhitt. Kärnfamiljsmammor och –pappor ersätts av mentorklickar kallade Xumor.

Man slutar romantisera naturtillståndet och blir Kulturromantisk i stället. Framtiden är konstgjord men också handgjord. Möjlig.

Gläntaspråket skapar ju också ett system, men det är ett system som strippar andra system. Programförklaringen är ett förord till Nationalencyklopedin överklottrat med negationer. En klassisk kapning av makt. Reclaima ordet!

Viktor Johansson