ÅSIKT

Politik på snoppnivå

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: johan paulin/SVT
Peter Settman leder SVT:s satir ”Elfte timmen”.
KULTUR

tv För ett par år sedan besökte jag komikern Jon Stewart i hans studio på Manhattan. Hans kontor såg ut att tillhöra en konspirationsteoretiker i en Hollywood-film: proppfullt av urdruckna kaffemuggar i papp och tidningsurklipp med citat inringade och markerade med neonfärg.

– Vi har inte särskit kul när vi gör det här programmet. The Daily Show tar avstamp ur en mörk, mörk plats, förklarade Stewart.

Resultatet var en av de bästa politiska satirshower som visats på tv.

När Sverige nu får sitt eget The Daily Show i och med SVT:s satirshow Elfte timmen lyser kunnighet, politiskt allvar och minsta gnutta samhällsengagemang med sin frånvaro.

I premiäravsnittet fick vi i stället grabbflabbiga snoppskämt, en plågsamt lam och slarvigt påläst Jan Björklund-intervju och, givetvis, röstimitationer av partiledare, något som enligt svensk lag måste förekomma i all public service-producerad satir.

Det fanns ögonblick som ingav hopp om en bättre framtid som Sverigedemokraterna-inslaget med den tonsäkra Karin Adelsköld men det grundläggande problemet med Elfte timmen är som vanligt att man underskattar tittaren. Medan Jon Stewart alltid ger intrycket att vara smartare än de flesta amerikanska journalister ger en halvtimme med Peter Settman känslan av att ha hamnat i en småjobbig bardiskkonversation med någon som bara följer politik via löpsedlarna.

Martin Gelin

kulturskribent och nya medier-ansvarig för den rödgröna valkampanjen