Mejla

Åsa Linderborg

Varför är Assange skurken?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Wikileaks avslöjar saker som borde få makthavare att falla som käglor, men det är Julian Assange som påstås vara skurken, liksom de medier som publicerar uppgifterna.

När Wikileaks gjorde sina första avslöjanden, kritiserades de med rätta för att lägga ut ett oöverblickbart material som inte bearbetats av journalister och andra källkritiker. När Wikileaks nu samarbetar med mediehus i fem länder – i Sverige Aftonbladet, Svenska Dagbladet och SVT – är anklagelsen den motsatta: materialet har silats av journalister som gör ”en egen nyhetsvärdering och därmed sätter sig i knäet på Wikileaks”. Kritikernas våta dröm är en återgång till gamla tider, när journalisterna inte påtagit sig en maktgranskande uppgift.

Urban Ahlin är en av dem som står med brallorna nere – karln har hängt med amerikansk ambassadpersonal som en gång Lars Werner gjorde med östtysk, med skillnaden att Ahlin representerar ett parti med inflytande – men hans kel med USA är inget mot regeringen Reinfeldts. I går avslöjade Wikileaks/SVT att regeringen har ett informellt och hemligt samarbete med Vita huset i syfte att kartlägga alla möjliga människor. När ministrar konfronteras, ljuger de oss rätt upp i ansiktet. Men vem trodde att IB blev historia samma dag den blev spaltmeter? Ingen kan längre säga att det är ”konspirationsteorier" att Sverige styrs från andra sidan Atlanten.

”Vi vet inte om det Wikileaks avslöjar är sant”, är ett annat försvarstal. Diplomatrapporter är mänsklig materia och ska behandlas därefter, men akterna ligger trots allt helt i öppen dager. Vanligtvis hänvisar vi journalister till hemliga uppgiftslämnare – den mest kända är Watergates Deep Throat – men här lapar namn, tid och plats ljus i solen.

Det finns ingen anledning att hysa några höga tankar om Assanges privatmoral, men Interpol jagar inte en våldtäktsman, de vill klippa en ”terrorist”. Spekulationerna att han löper risk att mördas är löjliga – man har inte råd med en ny Che Guevara-martyr. Men om han arresteras? Skulle Assange få samma stöd som Dawit Isaak? Eller gäller vår sympati med dissidenter bara dem som agerar i diktaturer? Alla som säger sig värna yttrandefriheten måste deklarera att Assange har deras fulla stöd om USA eller nån annan angriper antingen honom eller Wikileaks informationsspridning. Den som fnyser åt kravet, kan aldrig mer berömma sig om att vara demokrat.

ANNONS

Prova Nextory gratis i 30 dagar - marknadens största utbud av E-böcker och ljudböcker!

Extern länk från Nextory

Gå till Kampanjen

Av: 

Åsa Linderborg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Linderborg