ÅSIKT

Paraguay visar vägen för Barack Obama

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Foto: AP
Fernando Lugo – en föregångare vad gäller sjukförsäkringar.
KULTUR

Paraguays president Fernando Lugo hann först. Till skillnad från kollegan i Washington har han nu lyckats förverkliga sitt löfte från presidentvalet 2008: fri sjukvård åt alla. Lugos valseger var, liksom Barack Obamas, historisk: den bröt det 60-åriga maktmonopol som innehafts av den forna militärdiktaturens Colorado-parti.

Men demokratiseringen av Paraguay har inte skett utan konflikter. Senaste numret av Tidningen Latinamerika (1/10) redogör för högeroppositionens försök att störta den demokratiskt valda regeringen med antingen juridiska finter eller med vapenmakt.

Att Paraguays militära och ekonomiska elit har starka band till USA är ingen hemlighet. Men det är en öppen fråga hur Vita huset kommer att ställa sig till ett eventuellt kuppförsök. Kuppmakarna i Honduras förra året fick knappast det entusiastiska stöd från grannen i norr som de hade hoppats på.

Barack Obama är förstås ingen vänsterman. Men man bör inte vara så cynisk att man nöjer sig med att konstatera att den ene USA-imperialistiske presidenten alltid är lika dålig som den andre. Det skulle göra en verklig skillnad om Obama pressas till att bedriva en Latinamerika-politik som är mer demokratisk – eller åtminstone en som inte är öppet terroristisk.

Och om Paraguays demokrati får vara i fred är det ett stort steg framåt i kampen för fri sjukvård åt alla som bor på den amerikanska kontinenten.

Kalle Holmqvist