I DN:s värld är rasism och antirasism lika illa

Det är skrattretande att liberalerna trycker extremiststämpeln på vänstern

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

På varenda liberal ledarsida mals samma påstående om och om igen: Vänsterpartiet är lika ”extremistiskt” som SD. I fredags var det Dagens Nyheter som för tredje gången på kort tid tuggade omkvädet, att antikapitalistiska Vänsterpartiet hotar det öppna, liberala välståndssam­hället.

Jag vet inte var DN:s ledarsida inhämtat sina historiekunskaper, men allt tyder på att de senaste rönen som ­redaktionen tog till sig var Moderaternas förslag till partiprogram 2011, där det påstods att det var högern i Sverige som infört demokratin. Moderaterna blev lika utskrattade för den historieförfalskningen som DN nu förtjänar att bli. 

Hur kom demokratin till? Det var i alla fall inte borgerligheten som tryckte på. I alla kapitalistiska samhällen har det varit de antikapitalistiska krafterna som tvingat fram demokratin. I vår tid är det nyliberalismen som underminerar den på olika sätt genom att beröva folkstyret befogenheter och föra över makt till privata aktörer. 

Det är fortfarande de antikapitalistiska krafterna som står för det demokratiska hoppet. Det gäller även klimatfrågan. Det krävs ett antikapitalistiskt tänkande för att komma åt grundproblemet eftersom det är den kortsiktiga profitjakten som hela tiden saboterar miljöavtalen. 

I Sverige är den ideologiska debatten förvirrad. De mot­sägelsefulla samhällsförändringarna har inte fått några djupare idékritiska konsekvenser, särskilt inte hos dem som är vana med att föra ordet: liberalerna. Detta trots att det är deras värld som på många sätt utmanas, för att inte säga har gjort bankrutt. 

Det kanske måste bli så när marknadsliberalismen inte längre lockar fram någon entusiasm. Liberalismen skalas då ner till en uppsättning goda värderingar: demokrati, ­respekt, tolerans och alla människors lika värde. 

Problemet är att man måste skönhetsoperera liberalismens historia för att kunna ge den monopol på de värderingarna. Att prata om alla människors lika värde är något helt annat än att organisera samhället efter de principerna.  

Det är lika provocerande som skrattretande att liberalerna trycker extremiststämpeln i pannan på vänstern.

I idédebatten utgör de två kontrahenterna ofta en gemensam vänsterliberal tankekropp som graviterar kring ett och samma frågekomplex: mänskliga rättigheter, rasism och sexuella trakasserier. 

Det är de värderingarna som underordnas nu när man till varje pris vill driva igenom ännu mer borgerlig klasspolitik. Det är därför de säger att V och SD är lika extremistiska. Med DN:s logik är det lika allvarligt att vara antirasist som att vara rasist. Det är lika allvarligt att vilja fördjupa demokratin som att ­vilja underminera den.

avÅsa Linderborg

ARTIKELN HANDLAR OM