ÅSIKT

Hur oberoende är Maria Leissner?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Åsa Linderborg om en ”oberoende Irakexpert”

Foto: Maria Leissner.

Maria Leissner valsar just nu runt i medierna som oberoende Irakexpert, senast i söndags i SVT:s Agenda. På plats från Bagdad säger hon att massakern i Falludja var en "nödvändig kraftmätning", och hon ser inte några legitimitetsproblem med valet på söndag.

Leissner arbetar i Bagdad för National Democratic Institute for International Affairs, NDI. Det är en amerikansk organisation som påstår sig vara obunden. I själva verket uppbär NDI ekonomiskt stöd från den amerikanska regeringen och har dess uppdrag att stödja ockupationsvänliga partibildningar i Irak. Så säger NDI:s president Ken Wollack till Reuters att bara de som samarbetar med USA får ställa upp i valet. Hans kollega Lorne Craner preciserar: de som opponerar mot ockupationsmakten kommer inte att vara valbara. NDI:s ordförande är USA:s före detta utrikesminister Madeleine Albright, som bär ett ansvar för att en halv miljon irakiska barn dog på grund av FN:s sanktioner - något som hon ansåg var "värt priset". Att Leissner uttalar sig som hon gör om Irak är med andra ord inte konstigt.

Innan Leissner blev USA:s hantlangare under förment oberoende etikett var hon Sveriges ambassadör i Guatemala. Man kan tycka att hon därmed borde ha djupa kunskaper om USA:s inställning till demokrati. 1954 understödde USA störtandet av den folkvalde presidenten Jacobo Arbenz, eftersom denne hade idéer om att nationalisera vissa företag. Landet fick en, även med latinamerikanska mått mätt, skräckregim som trotsade allt vad demokrati heter.

Tydligen har inte Leissner lärt sig någonting och förmodligen tror hon på allvar att hon arbetar för demokrati i Irak. Vad vi lärde oss för länge sedan, är att det alltid är de som kallar sig oberoende som man har störst anledning att granska.

Åsa Linderborg