Kultur

Inget stöd till aktivisterna

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Putin vill förgöra Udaltsov och se honom ”under asfalt”

Sergej Udaltsov, rysk oppositionsledare.
Sergej Udaltsov, rysk oppositionsledare.

Trots det enorma uppmärksammandet i svensk press av Pussy Riot och förföljelserna av ryska homosexuella, skriver svenska tidningar ingenting om de politiska rättegångar som just nu pågår mot den ryska oppositionen. Den så kallade Bolotnajaprocessen, där ett 20-tal demokratiaktivister står åtalade för att ha deltagit i en massdemonstration mot Putin på Bolotnajatorget i Moskva den 6 maj 2012, är det största tillslaget mot oppositionella sedan Sovjets fall. De åtalade riskerar mellan 6 och 15 års fängelse. De flesta är socialister.

- Det är en ny ung vänster som har vuxit fram och utmanar Kreml, fri från det stalinistiska arvet, säger Hans Linde, Vänsterpartiets utrikespolitiska talesperson, som ordnade ett seminarium i riksdagen om Bolotnajafrågan i torsdags.

En av deltagarna vid seminariet var Aleksej Sachnin från ryska Vänsterfronten. Han skulle också gripas men lyckades fly och lever i dag som politisk flykting i Sverige. Han beskriver rättegångarna som rent stalinistiska, med propagandakampanjer i rysk tv där de åtalade beskrivs som utländska agenter.

Rysslandskorrespondenten Stig Fredrikson deltog också vid seminariet och håller med om att den svenska rapporteringen från Ryssland är ”bristfällig” och ”knapphändig”. Jag frågar honom varför inga svenska tidningar skriver om Bolotnaja, när man skrev så mycket om Pussy Riot. Han tror att det beror på att Pussy Riot var färgglada och lätta att ta till sig. Bolotnajafångarna är så många att de blir mer anonyma. I alla fall för folk i väst.

- Om det finns någon karismatisk gestalt så är det Sergej Udaltsov. Men han sitter sedan ett år helt isolerad i husarrest, säger Stig Fredrikson.

Den 36-årige Sergej Udaltsov är ledare för Vänsterfronten och var en av huvudpersonerna i proteströrelsen mot Putin. Rättegången mot honom börjar den 18 februari, men i princip är han redan dömd. Putin har sagt att ”den där skinheadkommunisten måste förstöras. Jag vill se honom under asfalt!”

Stödet som Pussy Riot fick från hela världen, ledde faktiskt till att regimen inte vågade döma dem så hårt som man först tänkt. Om omvärlden började uppmärksamma Bolotnajafångarna nu, skulle det kunna leda till att också deras domar mildras.

Per Leander

ANNONS

Vårdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

Extern länk från BookBeat.se

Prova här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!