Kissinger: EU orsak till krisen i Ukraina

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

”Fel att tvinga ukrainarna välja mellan Väst och Ryssland”

Henry Kissinger, fredspristagare och fd utrikesminister i USA. Foto: AP
Henry Kissinger, fredspristagare och fd utrikesminister i USA. Foto: AP

När man i väst demoniserar Putin så handlar det inte om politik. Det är snarare ett alibi för att man inte har någon sådan. Så skrev Henry Kissinger i Washington Post nyligen. Han polemiserade mot det läge där USA och EU vägrar förstå Ryssland samtidigt som ryssarna inte fattar hur överkänsliga många ukrainare är för ryskt imperiebyggande.

Särskilt kritisk är Kissinger mot EU:s agerande. Europeiska utrikespolitiker har enligt honom bidragit till att göra ett förhandlingsläge till en kris. Att tvinga ukrainarna att välja mellan Väst och Ryssland var från början lika feltänkt som historielöst.

Kissingers kritik understryks indirekt av en grupp statsvetare och ekonomer från såväl USA som Ukraina och Ryssland, som med ekonomipristagaren Roger B Myerson i spetsen hävdar att det fordras en helt ny politik om Ukraina ska kunna styras. Ett land med djupgående och motstridiga intressen mellan olika landsdelar kan inte fortsätta att regeras av centralister i Kiev.

Ett hundratal forskare från olika länder har undertecknat Myersons upprop om en ny decentraliserad konstitution. Problemet är förstås att deras tankar går rakt emot de mörka idéer som nu också har plats i Ukrainas nya regering.

Mot hårdföra nationalister kämpar nog en liberal internationell forskarvärld förgäves.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.