ÅSIKT

Hatsajt åtalas för hets mot folkgrupp – igen

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Nordfront återpublicerade kritiserade artiklar

I juni fälldes den nazistiska sajten Nordfronts ansvarige utgivare, för andra gången, för hets mot folkgrupp. Men Örebro tingsrätt ville i god humanistisk anda gärna tro det bästa om mannen. Det saknades, resonerade man, ”särskild anledning att befara” att han skulle begå brott igen. Trots att han alltså fortsatte som redaktör för en sajt vars mål och mening är att agitera mot vad man ser som lägre stående raser, kom han undan med villkorlig dom och böter.

Denna chans till bättring har han försuttit. Nu står han, efter en anmälan från föreningen Juridikfronten, åtalad för 28 fall av hets mot folkgrupp och tre fall av uppvigling, i vad som enligt Justitiekanslern skulle kunna vara ett av de mest omfattande åtalen för hets mot folkgrupp på länge.

Han har låtit återpublicera artiklar med vidhängande läsarkommentarer som ursprungligen spritts vida Nordfronts föregångare, sajten patriot.nu. Brotten består framför allt i att läsarna häver ur sig sin avsky för invandrare, judar och homosexuella, en lång rad Hitler-hyllningar, samt att man uppmanar varandra att beväpna sig med moraknivar och att döda vänsteraktivister.

Eftersom flera av kommenterarna fälldes redan 2010, när de publicerats på patriot.nu, kan man utgå ifrån att de kommer att fällas.

Att Örebro tingsrätt även nu – den tredje  gången mannen fälls – skulle hysa samma hoppfulla inställning till mannens vilja till bot och bättring är väl däremot mindre troligt.