Kultur

Bah Kuhnkes stab kände till kulturprofilens rykte

Blev varnade av tjänsteman. ”Borde ha informerats”. ”Svenska akademiens ansvar är stort”

Av: 

Martin Aagård

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Alice Bah Kuhnke säger sig inte ha informerats om kulturprofilens rykte innan medaljutdelningen.

Foto: TT NYHETSBYRÅN

KULTUR

Kulturminster Alice Bah Kuhnke har i dag reagerat med ”äckel” på avslöjandet om Kulturprofilen som anklagas för sexuella trakasserier i Stockholms kulturvärld.

En man hon själv gett medalj.

Men hennes stab varnades för mannen innan utdelningen. 

”Jag borde ha fått informationen tidigare”, säger hon och menar även att Svenska akademiens ansvar är stort för att mannens beteende inte stoppats.

”Äcklet vet inga gränser.” 

Så skriver kulturminister Alice Bah KuhnkeInstagram om den manliga kulturprofil som i går pekades ut i Dagens nyheter för att ha begått kränkningar och övergrepp mot kvinnor i Stockholms kulturliv. 

En artikel som blivit hett omdiskuterad, dels för sitt innehåll och dels för att den anklagats för att dåligt maskera identiteten på den utpekade kulturprofilen.

Ministerns reaktioner på läsningen blev starka.

Enligt Bah Kuhnke var det första hon gjorde efter Dagens nyheters avslöjande att undersöka om det är möjligt att återta den medalj som mannen tilldelades ur kulturministerns hand några år tidigare.

”Att han fått en utmärkelse som ytterligare stärkt hans status är ytterst obehagligt”, skriver kulturministern på sitt Instagramkonto, vilket hon även berättade i tv-programmet Malou efter tio


Men en tid innan medaljutdelningen blev kulturministerns politiska stab varnad för mannen. Detta efter att en politisk tjänsteman upplyst bland annat statssekretare Per Olsson Fridh (MP), om de rykten som omgärdade profilen.

Tjänstemannen ska dessutom ha vägrat att delta i medaljutdelningen på grund av kulturprofilens dåliga rykte.

Pressekreterare Kristoffer Talltorp som själv inte säger sig ha känt till några varningar bekräftar att statssekreteraren nåddes av uppgifterna. Men Per Olsson Fridh framförde inte informationen till kulturministern eftersom han ansåg att de bara var rykten. Något han nu säger sig ångra djupt.

Per Olsson Fridh


Kulturministern är nu kritisk mot att hon inget fick veta.

– Jag önskar ju att jag nåtts av den informationen tidigare. Jag fick det berättat för mig nyss, säger hon.

Du har ju reagerat oerhört starkt på det här avslöjandet. Hur känner du nu?

– Jag känner fortsatt bedrövelse över den tystnadskultur som råder i stora delar av vårt samhälle. Att den är oerhört stark och att den normaliserar övergreppen och trakasserierna. Även om beslutet redan var taget när min statssekreterare fick höra ryktena önskar jag att jag nåtts av den här informationen tidigare. 

Gör inte det här er till en del av den tystnadskultur du pratar om?

– Ja… eller, det kan ju mycket väl vara ett uttryck för det. Om vi vågade ställa följdfrågor skulle det kunna vara en del av förändringen. Jag är övertygad om att tystnadskulturen är stark inom regeringskansliet och riksdagen.

Kommer du att gå vidare med att återkalla kulturprofilens medalj?

– Den information som jag fått så här långt är att det inte går. Men det är min starka vilja att göra det just eftersom den här här mannen använt sin maktposition på det grövsta sätt för att utnyttja kvinnor.

Hur ser du på Svenska Akademiens ansvar för den här mannen?

– Jag ser att de har ett stort ansvar. Att alla vi som leder institutioner och organisationer, speciellt maktsfären har ett oerhört stort ansvar för vilken kultur vi odlar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

LÄS VIDARE

Kulturprofilen avslöjade namn på sju Nobelpristagare i förväg enligt utredning

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

#MeToo-rörelsen

Alice Bah Kuhnke

MeToo