Kultur

Journalisters kvinnohat chockar Frankrike

Nätverket ”League of LOL” avslöjade efter tio års trakasserier

avJohan Tollgerdt

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Foto: TT
Marlene Schiappa, statssekreterare i jämlikhetsfrågor, har reagerat häftigt på avslöjandet av ”League of LOL”.

Den mycket mäktiga mansgruppen ”League of LOL” spred kvinnohat på sociala medier i Frankrike i hela tio år. Målet var att skita ned feminister och gemensamt motarbeta kvinnors rättigheter i samhället.

Men nu har de 5000 medlemmarna avslöjats av vänstertidningen Libérations Checknews. Ett 30-tal av de mest aktiva arbetar som journalister och inom reklambranschen.

Kvinnohatarna lyckades sprida skräck genom att hota feminister med våldtäkt, skicka manipulerade porrbilder och sprida ut falska rykten. Vid ett par tillfällen begav sig flera män personligen till kvinnornas arbetsplatser och hotade dem fysiskt.

En utsatt kvinna hävdar att en medlem i ”League of LOL” ringde upp och intervjuade henne för ett fiktivt jobb i ett nyhetsprogram, för att sedan dela samtalet på nätet.

De mest aktiva i gruppen hjälpte dessutom varandra att få toppjobb inom journalistiken och reklambranschen.

Opinionen är med rätta mycket chockad.

Flera av gruppens journalister har nu tvingats be om ursäkt offentligt. En redaktör på rocktidningen Les Inrockuptibles har avskedats, två journalister anställda på Libération har fått lämna redaktionen och chefen för en porrsajt lämnar frivilligt sin position.

Många kritiker anser ändå att ursäkterna inte räcker och kräver hårdare tag. Hatgruppen har gjort Marlene Schiappa, statssekreterare i jämlikhetsfrågor fly förbannad. I dagsläget riskerar vissa av journalisterna upp till tre års fängelse. Men Schiappa överväger nu att skärpa straffen för kvinnohat på nätet.

ARTIKELN HANDLAR OM

Frankrike

MeToo