ÅSIKT

Säg inte M-ordet!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Kristina Axén Olin. Foto: GUSTAV MÅRTENSSON
KULTUR

■ ■Finansborgarrådet Kristina Axén Olin berättar om sin livskris i Dagens Nyheter. Allt har blivit för mycket. Inget konstigt med det.

Men när Axén Olin berättar om hur skönt det är när hon lämnar bort (makens) skjortor på tvätt och om familjens traditionella arbetsfördelning blir problemet med högerns hållning i frågan om hushållsnära tjänster än en gång tydligt. Kvinnor blir utbrända av dubbelarbete – ge kvinnorna skattesubventionerad hjälp i hemmet. Och männen? Va, vilka är de?

Det lär dröja några år till innan vi får se någon Mr Politikermake baka bullar i hemma hos-reportage. Landstingsrådet Filippa Reinfeldt har intecknat den platsen i medievärlden för ett antal år framöver. Hon har också hajat vad Axén Olin nu måste greppa: den nya högerkvinnan är karriärist och hemmafru i ett. Två fruar till priset av en.

■ ■Det speciella med denna högerkvinna och rollen som den perfekta lilla frun är att någon annan sköter det som små fruar gör, men frun tar ändå credden. Vid närmare granskning dyker det följaktligen upp en städhjälp eller barnflicka ur någon källare.

Nu har Axén Olin skaffat barnflicka som hämtar från dagis någon gång i veckan. Och lämnar bort tvätten. Så moderat hon är, har hon väntat länge med att hoppa på det hushållsnära tåget. Och nu ska hon lära sin ”familj att ta större ansvar med gymnastikpåsar och matsäckar”. För ”barnen förväntar sig att det är jag som gör saker”.

Kanske kan vi kalla det här den ”nya” familjen i de ”nya” moderaternas Sverige? Även om allt egentligen är en återgång till det förra sekelskiftet. Kvinnan – eller tjänstefolket – ansvara för barn och hem. Men för allt i världen, don’t mention the M-word – mannen.

Ira Mallik ([email protected])