ÅSIKT

Leka elak

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Kunnigt och lekfullt på Moment Teater

Foto: Mathias Olsson och Anders Berg i ”Trevlig kultur”.

Och här kommer Jimmie Åkesson och Göran Hägglund och den blonda tjejen insmygande med en hemmafixad bomb. De ska spränga Moment: Teater. Ett besvärligt ställe där det förekommer såväl performencevrål som vänstermalliga gliringar mot verklighetens folkdebatter. Men de tre herrarna hejdar sig innan spränget ity de snubblar över en låda med en svensk kulturskatt i. Samma skatt som regissören till all lycka också hittat, nämligen Barnbiblioteket Saga, en utgåva svenska barnpjäser från sent 1800-tal till 1930-tal.

Bingo för en liten scen, kanske snart beroende av kulturbonus, mindre provocerande kan det inte bli. Vi spelar lite av de här pjäserna, tycker trion, för alla som vill se trevlig kultur. Rare gud i himlen vad tramsig och enögd en sådan idé kunnat bli. Så trollskt elakt, kunnigt och lekfullt det blir till sist.

Lilla scenen är bliven en svensk skogsglänta, något oprydligt uppmålad med slaskig vattenfärg. En röd stuga i kartong dithäftad på en våningsäng från Ikea blir praktisk vridscen, några klänningar, masker och en tyst orgel och allt är riggat för Jimmies, Görans och blonda tjejens tolkningar av ”Drummelbergs husdräng” möjligen från 1937 och ”Var god mot de fattiga” från 1860. Trion väljer dock bort ett stycke ur Barnbiblioteket, sagospelet om några pepparkakor då det förekommer för stora tvetydigheter kring en negerpepparkaka i handlingen. Ändå inte trevligt.

Mattias Olsson som kan använda sin kropp som fri klanglåda, som kan stänga av och på sitt trubbiga ansikte som han vill och låta sig rulla fram som pilsk lady, knubbig treåring eller anka, han förgiftar de gamla barnpjäserna som uteslutande handlar om arbetsmoral, ödmjukhet och föräldrakult med sin kroppslighet och otäcka känsla för paus. Men det är i andra akten, när han, Boonstra och Berg, som också de är mycket bra, väljer dramat från 1860 om två rika barn som lär sig bli

snälla av två fattiga som kan gå upp på morgonen och inte bara äta russin, som Trevlig Kultur flyger i väg och verkligen gör illa  idén om ickeprovokation. Inte visste jag att gammelsvensk stavning kunde bli en så infam, satirisk angelägenhet.

Jenny Teleman