Kultur

Hyllad av en sjuk kapitalism

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Sorgen över Steve Jobs död handlar kanske om något annat

Visst förändrade Steve Jobs företag kommunikationsformerna för ett antal miljoner människor i västvärlden. På vilket sätt han förbättrade världen i den utsträckningen att alla nu bör sörja hans död är dock inte klart.

Så sent som i vintras blockerade Apple sin Wikileaks-app på den amerikanska regeringens order. En månad senare avslöjades det att företagets kinesiska underleverantörer systematiskt utnyttjat barnarbete. Att Apples styrelse publicerade egna ”rapporter” om arbetsförhållandena i dessa fabriker hindrade dem inte från att fortsätta samarbetet.

Hur ska man då förstå uppståndelsen kring Jobs och hans bortgång? De senaste årens närmast religiösa kult av honom reflekterar en märklig uppfattning om teknologisk innovation och vetenskaplig utveckling som resultatet av en enskild individs åstadkommanden.

Fokuset på Jobs som person har haft en tydlig social funktion, nämligen som nav i den ideologiproduktion som år efter år bedrivits i hans namn. Den ständigt återberättade legenden om den exemplariske företagsledaren som besatt alla entreprenörskapets kardinaldygder, var i grund och botten bara ett okritiskt bejakande av det marknadsliberala samhällets strukturer. I kulten av Jobs kom förhärligandet av den rådande ordningen till uttryck i form av ett postmodernt epos över en man som genom att kombinera individualitet, konkurrenskraft, uppfinningsrikedom och personlig utstrålning lyckades bli buddhist och dollarmiljardär på samma gång.

Att detta epos fick ett tragiskt slut gör dess budskap bara ännu mer drabbande: nu förväntas vi kollektivt begråta världens mest lyckade företagares död. Det är ingen slump att mediernas och politikernas uppmaning till sorgearbete sammanfaller med den största ekonomiska härdsmältan på sjuttio år – på samma sätt som berättelsen om Jobs liv blev en hyllning till den entreprenörskapitalismen utgör hans alltför tidiga död en projektionsyta för oron över en världsmarknad i fritt fall. Kanske handlar de senaste dagarnas hysteri egentligen inte om Steve Jobs, utan om kapitalismens egna metastaser.

Daniel Strand

Idéhistoriker

,

ANNONS EXTERN LÄNK

Vinterdeal! - Prova BookBeat gratis i en månad.

BookBeat.se

Publisert:

Aftonbladet

/

Kultur

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!