Bilden av en rättslös lydstat tillägnas fansen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Brittiska sexbrottslagar
strängare än svenska

Julian Assange möter pressen.
Foto: AP
Julian Assange möter pressen.

Om Wikileaksgrundaren Julian Assange och hans advokater velat göra bort sig ännu mer hade de fått bära clownnäsor. Sverige är nämligen, om man får tro dem, en rättslös lydstat till USA, där allt kan kallas våldtäkt, manshatande åklagare löper amok och hemliga domstolar dömer. Det var budskapet under de två första dagarna av den förhandling om utlämning till Sverige, som avslutas på fredag.

Jag skulle tro att de flinar i Washington nu. Ju hårdare de mediala strålkastarna riktas mot Assange själv, desto mer läggs de krigsbrott Wikileaks avslöjat i skugga.

Visst, det begås misstag dagligen i det svenska rättsväsendet, inga domstolar verkar i ett politiskt tomrum och man kan till exempel undra varför Assange inte kunde förhöras per videolänk. Men försvarets tes om det rättslösa landet är så verklighetsfrämmande att man kan misstänka att argumenten mer riktar sig till Assanges fanclub än till det brittiska rättsväsendet vars sexbrottslagar för övrigt är strängare än de svenska.

USA vill såklart lägga vantarna på Assange och man ska inte underskatta svenska myndigheters vilja att vara supermakten behjälpliga. Men Storbritannien kan villkora överlämnandet med att Assange inte får lämnas vidare och Sverige kan inte utlämna till ett möjligt dödsstraff. Och det är en sak att skeppa i väg maktlösa egyptier i hemlighet, att utlämna en populär yttrandefrihetskämpe inför ögonen på världspressen skulle däremot fälla vilken regering som helst.

Petter Larsson

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.