Mejla

Åsa Linderborg

Överklassclownerna gav upp skamtransport

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Fria moderata studentförbundet körde buss mellan Södersjukhuset och Karolinska

Kommunalarbetarna strejkar för att de vill ha samma löneutveckling som alla andra anställda inom LO-förbunden. De strejkar för att de är trötta på upphandlingarna som gör att arbetsgivarna ständigt byts med följd att de måste söka om sina jobb. De strejkar för sammanhållna arbetsscheman, för rätten till elva timmars vila.

De strejkar för en massa andra saker också, och först ut är busschaufförerna i Stockholm och Umeå.

Strejken är en stridsåtgärd inom den lagligt reglerade klasskampen.

Även strejkbryteri är en klasskampsmetod.

I dag har Fria moderata studentförbundet kört buss mellan Södersjukhuset och Karolinska - ”Amalthealinjen” - för att, som de påstår, "rädda liv" som riskerar att spillas när kommunalarbetarna vägrar jobba.

Namnet Amalthea kommer från den båt som sprängdes i Malmö hamn 1908. Båten hyste strejkbrytare inhyrda från England (det var de enda som gick att få). Svartfötter som skyddades av militär och polis - till och med när de sköt skarpt mot demonstranter på kajen.

Unghögerns busslinje kan ses som en ploj. Studenter har för övrigt agerat strejkbrytare i alla tider, eftersom strejkbrytare nästan alltid har ideologiska och inte ekonomiska skäl bakom sitt agerande.

Det intressanta med Amalthealinjen är att ungmoderaterna visar vilka medvetna klasskämpar de är. Stick i stäv med sin egen ideologi, som förnekar klass - alla ”är medelklass” - demonstrerar de sin klasståndpunkt. Blir det skarpt läge, tvekar de inte en sekund.

Strejkbryteri är inte olagligt, det var därför Anton Nilsson kände sig tvungen att spränga Amalthea (som han trodde var folktom). Så blev han den siste i Sverige att dömas till döden. 

Det finns ingen anledning att spränga bussarna som överklassclownerna kör runt i - annat än med våra kroppar. Amalthealinjen fylldes med solidariska människor som flåsade svartfötterna i örat, att arbetare har rätt att ställa krav och rätt att strejka. Att det kommer en dag när de sista är de första.

Gulingarna gav upp och ställde undan sin skamtransport.

Under en period kallade Moderaterna sig för ”Nya arbetarpartiet”. Sen slutade de med det. Det finns ett skäl till det.

ANNONS

Rea inför jul på storsäljarna i vår bokshop – köp julklapparna här!

Extern länk från Aftonbladet

Beställ här!

Av: 

Åsa Linderborg

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Åsa Linderborg