ÅSIKT

Omstritt fotbolls- VM inleds i Haifa

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Svenska författarlandslaget vinner inget på spel mot förtryckarna

Foto: Fredrik Ekelund, författare. Foto: Scanpix

På onsdag börjar författarfotbolls-EM i Haifa.

England, Norge, Irland och Turkiet hoppade av för länge sen, eftersom man inte ville legitimera den israeliska ockupations- och bosättningspolitiken. Andra, som Polen och Ungern, har inte lyckats skrapa ihop lag.

Kvar står blott fyra länder: Israel, Tyskland, Italien och Sverige.

En tysk bojkott av Israel sitter av historiska skäl långt inne. Hur Italien resonerar vet jag inte, men kanske vill man försvara sin seger från förra turneringen. Svenska författarlandslagets förbundskapten, Fredrik Ekelund, säger att svenskarna ska delta för att få kunskap om konflikten. Svenska författare måste alltså spela fotboll i Haifa för att få kunskap om den ockupation som finns dokumenterad alltsedan 1967.

Ett annat argument som författarlandslaget framfört, är att de bara representerar sig själva, inte Sverige. Det är en något originell tolkning av betydelsen att dra på sig en landslagströja.

På sin hemsida skriver författarlandslaget att fotboll "är en av de få arenor där israeler och palestinier möts och där respekt och samförstånd växer". Verkligheten är en annan.

Israel har systematiskt stoppat palestinierna att spela fotboll, både internationellt och på egen mark . Man har, bland annat, bombat fotbollstadion i Gaza till grus (fyra tonåringar dog). Utan skäl och rättegång har man arresterat och torterat palestinska fotbollspelare så att deras idrottskarriärer tagit slut.

Det här är bakgrunden till att Eric Cantona, Didier Drogba, Eden Hazard, Abou Diaby, Demba Ba, Papiss Cissé, Yohan Cabaye och ett sex­tiotal fotbollspelare tidigare krävde att Uefa skulle flytta U21-EM från Haifa (finalen spelades under tisdagen).

Det händer aldrig att ett riktigt fotbollslag bojkottar en turnering. Fifa skulle med all sannolikhet bestraffa såna politiska aktioner med avstängning i andra turneringar.

Författarlandslaget har däremot inget att förlora. Men heller inget att vinna på att spela fotboll mot förtryckarna.