ÅSIKT

RUTtna könsroller

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Foto: Juholt och Waidelich.
KULTUR

Socialdemokratins största problem är inte att övertyga folk om att ett någorlunda jämlikt samhälle är bra – så tycker en majoritet redan. Utan om att det är möjligt.

Tror vi inte det, så förbereder vi oss för ojämlikheten. Det är därför det är ett problem att Socialdemokaternas nya ekonomiske talesman Tommy Waidelich och hans fru har gjort både rot- och rut-avdrag. Trots att partiet är emot rut. Och trots att han med en riksdagslön utan vidare hade haft råd att avstå från skattesubventionen.

Han är i gott sällskap. Göran Persson, Anitra Steen, Leif Pagrotsky, Bosse Ringholm och Ylva Johansson har alla gjort avdrag för städning i hemmet. Ja, till och med Gudrun Schyman.

Liknande fall dyker upp titt som tätt. Kan man, om man vill slåss för hyresrätten, själv ombilda till bostadsrätt? Kan man sätta barnen i friskola, fastän man inser att friskolesystemet slår sönder den likvärdiga skolan?

Ja, i princip så kan naturligtvis socialdemokrater göra rut-avdrag. Det är i sak inte konstigare än att folk som vill privatisera biblioteken ändå lånar böcker eller att vi gamla bromotståndare (ja, jag hade tokfel om bron) använder Öresundsbron.

Men för ledande politiker gäller inte de reglerna – särskilt inte om de står till vänster, eftersom vi av vänstern förväntar oss en annan moralisk resning än av borgerligheten. Att Anders Borg anlitat svart städhjälp överraskade ju knappast någon och har inte blivit en belastning för honom.

Varje gång en ledande socialdemokrat inte lever som han eller hon lär, så skadas partiets trovärdighet. Bilden av att toppolitiker som talar i jämlikhetens namn och samtidigt berikar sig ytterligare må vara helt lagenligt är inte snygg. Den blir inte vackrare av att Tommy Waidelich själv stått för rot-avdraget och hans fru för rut-avdraget, vilket antyder rätt gammaldags könsroller.

Men i stället för att klaga på olika måttstockar så borde man försöka vända de höga moraliska förväntningarna till sin fördel och, så gott man nu kan, föregå med gott exempel – så att vi litar på att de tror på sina egna idéer.

Petter Larsson