Åsa Linderborg

Bra gjort, Jönköping!

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

När polisen i Jönköping i yttrandefrihetens namn beslutade att Svenskarnas parti ska få demonstrera genom stan på första maj, uppmanade de samtidigt folk att stanna inne. Så mycket för den yttrandefriheten: nazisterna får marschera på våra gator utan att vi får säga emot.

Det där gick inte Jönköpingsborna med på.

De lokala moderaterna protesterade kraftfullt. Kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) har visat att det finns en borgerlighet som vill hålla rent högerut. Han har visat större insikt än sin mumlande partiledare.

Husqvarnaklacken kastade förra veckan ut sina nassar och vecklade ut en banderoll som uppmanade alla att demonstrera mot nazism på första maj. HV71 har visat kurage som få.

Sofia och Kristina kyrka mobiliserade genom att låta sina klockor ringa under hela nazistmarschen, för att varna för fara. Senast det händer var 1939.

Kommunen ändrade välkommen-skylten till alla bilister: "Jönköping mot rasism". 

Det är stort.

En massa människor satte sig ner och blockerade vägen, så att nassarna försenades och tvingades ta en annan väg. När antirasisterna satt där, blev de inringade av polis och bortsläpade. Det var sex poliser på plats när nazisterna attackerade antirasisterna i Kärrtorp. Det var 450 poliser som skyddade nassarna i Jönköping.

Jönköping, som mot sin vilja plötsligt drabbats av en nasseinvasion, har visat att den antifascistiska kampen kan föras på en massa olika sätt. Nazisterna blev fullständigt utskämda, totalt bortgjorda, komplett tillintetgjorda när ett helt lokalsamhälle reste sig upp och sa: Ni är inte välkomna här.

Även polisen är utskämd, som tyckte att folk skulle stanna hemma hellre än samla sig till försvar för människovärdet.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN