ÅSIKT

”Den svenska avundsjukan styr vår avdragskultur”

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

avAnn Charlott Altstadt

KULTUR

Uppdrag Granskning har avslöjat att människor röker ett paket cigaretter om dagen trots att de är beroende av stora avdrag från staten. Nu gör Hanne Skäller, praktmora och ledarskribent på DN (medberoende liberal), ännu en gång upp med det svenska avdragssamhället. 

Det är populärt bland svenska politiker att ömma för de så kallade höginkomsttagarna som blivit lärda att förvänta sig jobbskatteavdrag bara för att de kliver upp på morgonen. Det har skapat en offermentalitet, en typiskt svensk inställning, att får inte mina barn också Gucciblöjor måste vi skattebetalare ställa upp med mera och större avdrag. Det är djupt olyckligt!

Det har gått så långt att höginkomsttagarna inte längre ids städa sina egna toaletter utan skyller på samhället för att få RUT-avdrag. Det har blivit för jobbigt att ta hand om ungarna så de måste även få RUT för barnpassning och läxhjälp. Är de egna företagare, som av politikerna har utsetts till en svag grupp, förväntas de inte kunna klara av att åka kommunalt utan i stället dra av taxiresan på firman när de hämtar ungarna från dagis. Det är vi vanliga skattebetalare som betalar kalaset.

Vi svenskar är ovanligt blåögda – det är tabu i Sverige att prata om höginkomsttagarna som något annat än offer, när det egentligen handlar om en bortskämd leva-på-andra-mentalitet. Höginkomsttagarna har blivit så curlade av samhället att de inte längre kan ta till sig balsamvinäger som alla andra utan måste ha råd med balsamico lagrad 26 år inuti ekologiska halvmumrikar från Toscana. Annars matvägrar de tydligen. Två påsar grillchips till fredagsmyset duger inte. Nej, det ska vara fäbodstintad syrad löpe på rostad rotfruktsbark. Vilka signaler skickar den här inställningen till barnen – att de kan hyra limo hem så fort de ramlar omkull i Kungliga Tennishallen?  

Vad vi inte törs prata om är att den svenska avundsjukan styr vår avdragskultur. Om ens granne har statusprylar, märkeskläder och beställer svindyra avsmakningsmenyer med exklusiva vinpaket på trendrestaurang måste jag också kräva detsamma av samhället för att inte behöva gå i psykoanalys. Men det får vi inte låtsas om eftersom höginkomsttagare 
i Sverige betraktas som en utsatt grupp. Det är att göra dessa människor och deras barn en otjänst. Men inga politiker törs på allvar sätta stopp för det svenska avdragssamhället så nära valet. 

Allt är en fråga om inställning. Själv plockar jag 11 liter lingon, masserar mina egna fötter och sotar skorstenen varje morgon. Det handlar om att sluta tänka på oss själva som svenska-tycka-synd-om-offer i Sverige också!