ÅSIKT

Hantlar bästa försvaret

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Bra att ha om ryssen kommer

Fram till hösten 1989 var krigshotet ständigt närvarande. I telefonkatalogen fanns pedagogiska bilder som visade hur ­ockupationsmakten kunde bekämpas (till exempel genom att lägga spik på vägen) och det ­hade gjorts detaljerade planer för hur samhället skulle fungera om det blev krig.

Lennart Rosanders och Per Olgarssons Om kriget kommer (Roos & Tegnér) beskriver civil­försvaret under kalla kriget, bland annat med hjälp av tidigare hemligstämplat material. Det fanns skyddsrum över hela landet, med plats för sammanlagt 2,9 miljoner människor. Bokens största behållning är de fina fotona (av Johan Stigholt och Elisabeth Boogh) från evakueringslokalerna. Många har avvecklats, men en hel del står kvar, färdigutrustade med sextiotalsmöbler. Fast någon ­beredskap för att använda dem finns sällan.

I dag pratas det väldigt lite om vad som ska hända om kriget kommer. Det handlar väl inte bara om att kalla kriget är slut utan ­också om den allmänna bristen på långsiktig samhällsplanering. Där jag bor ska det gamla skyddsrummet byggas om till gym. Hantlar och roddmaskiner ska köpas in. När saken diskuterades på Hyresgästföreningens möte kom en granne att tänka på Ukraina och sa, mest på skämt men lite på allvar:

- Men vad gör vi om ryssen kommer då?

Längst bak i lokalen var det ­någon som muttrade:

- Vi kan ju kasta hantlarna i huvudet på dem.