Publicerad:

Ett solklart fall av valpåverkan

Torsten Kälvemark om ett val som bara danskarna ville manipulera

Av: Torsten Kälvemark

Publicerad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dansk Folkepartis annons ur Länstidningen i Södertälje.  Till höger: partiledare Kristian Thulesen Dahl.
Foto: TT/PRIVAT
Dansk Folkepartis annons ur Länstidningen i Södertälje. Till höger: partiledare Kristian Thulesen Dahl.

Man kunde ana en viss besvikelse hos Mikael Tofvesson, enhetschef hos Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Här hade han i månader varnat för rysk valpåverkan och så tvingades han konstatera att inget sådant fulspel kunnat noteras. Inte ens Valmyndighetens datorhaveri kunde tydligen skyllas på attacker österifrån. 

Men MSB:s strateg ger sig inte. Nu har han framhållit att regeringsbildningen kan vara i fara för utländsk påverkan. Genast tror hans okritiska följare att virala konspirationsteorier om valfusk kommer från Kreml. Som om de svartblå tangentkrigarna runt om i vårt fina Sverige inte skulle kunna konspirera helt på egen hand.


Inte är det väl för övrigt självklart att ryssarna skulle vilja stödja SD, partiet som länge haft Karl XII som idol. Minns Poltava. När man nu dessutom läser att deras chefsideolog Mattias Karlsson tidigare haft ”Karl1718” som mejladress förstår man hur långsökt det ter sig. Kanske var det i själva verket ryssarna som manipulerade SD:s siffror från förväntade 25 procent till beskedliga 17,6.

Om MSB inte observerat det kan jag annars rapportera ett solklart fall av utländsk valpåverkan. Den 8 september hade Länstidningen i Södertälje en helsidesannons där Dansk Folkeparti uppmanade alla svenskar att rösta på Sverigedemokraterna. Det är kanske dags att rikta lite uppmärksamhet också mot de danska trollen.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Publicerad: