ÅSIKT

Vem ska vi nu lita på?

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Att se Le Mondes gloria slockna

Pierre Pean och Philippe Cohen anklagar i den nya boken La face cache du Monde (Le Mondes dolda sida) detta föredöme i mediebranschen för lögner, maktspel och korruption.

Att se Le Mondes gloria slockna ... det är en chock, inte bara för mig utan också för hela den franska medievärlden.

Le Monde har i flera decennier framstått som modig och oberoende av höger- och vänsterregeringars påtryckningar, med styrkan att gräva i politiska skandaler och det har varit svårt att genomskåda den trojka som tog över makten på tidningen 1994: vd Jean-Marie Colombani, ex-trots-kisten Edwy Plenel och ultraliberale Alain Minc.

Visst var det med en viss förvåning jag såg vänsterinriktade Le Mondes hyllningsartiklar om högerledaren Eduard Balladur under presidentvalet 1995 - och hatkampanjen mot socialisten Lionel Jospin under förra årets presidentval.

Men inte kunde jag drömma om att tidningens vd mot betalning gett flera politiker positiv reklam - eller att Le Monde blandade ihop journalistiken med lobbyverksamhet i lanseringen av en gratistidning.

Edwy Plenel, som häromdagen skrev att tidningen är utsatt för en obarmhärtig komplott, accepterar inte att tidningen ifrågasatts. Men han lägger inte fram några motbevis, i stället ska författarna och bokförlaget stämmas.

Det gör inte Le Mondes trovärdighet bättre.

Johan Tollgerdt