Günter Grass gillrade vass diktfälla i pressen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

KULTUR

Hävdade att Israel är ett världshot – blev portad från landet

När nobelpristagaren Günter Grass i förra veckan ­publicerade sin dikt Was gesagt werden muss – Vad som måste sägas – i tre stora tidningar gillrade han en fälla.

I dikten hävdar han att Israel är ett hot mot världsfreden, eftersom risken finns att man angriper Iran. Han anklagar Västvärlden för hyckleri, som bara intresserar sig för Irans möjliga kärnvapen, och inte för Israels. Men framför allt diskuterar han sitt eget tigande: hur han som tysk och före detta SS-man länge tvingat sig själv att hålla mun, eftersom det – på ­goda grunder – finns ett så starkt tabu mot Israelkritik i Tyskland.

I sak finns inte mycket att invända. Att Israel skulle kunna bomba Irans atomanläggningar och utlösa ett storkrig är ett scenario som världens politiker och militärer ­umgåtts med i åratal.

Men Grass kritiker kunde inte hejda sig. ”Smaklöst och ohistoriskt” sa kristdemokraternas utrikespolitiske talesman Philipp Missfelder. ”Günter Grass har lämnat Waffen-SS. Men uppenbarligen har judefientligheten inom Waffen-SS aldrig lämnat Günter Grass”, skrev judiska central­rådets ordförande Dieter Graumann. Och i söndags utfärdade Israel inreseförbud för Grass.

Så bevisades tesen om tabut.

Fällan slog igen.

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.