Israel vill inte stå till svars

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Dror Feiler om lögnerna och varför blockaden är på upphällningen

Dror Feiler skriver att blockadens dagar är räknade.
Foto: Foto: Lasse Allard
Dror Feiler skriver att blockadens dagar är räknade.

Låt oss hejda spekulationerna, lögnerna, ryktesspridningen och allehanda falsarier kring bordningen och dödandet av nio människor på Mavi Marmara. För de bilder vi hittills fått se på attacken mot Freedom Flotilla är den israeliska arméns bilder. Om omvärlden ska fås att tro på dessa bilder måste Israel först lämna tillbaka alla de hundratals videoinspelningar och bilder som dokumenterade attackerna, så de kan visas fritt. Först då kan vi se vad som verkligen hänt. Och från alla vinklar.

Det faktum att armén beslagtagit alla datorer, videokameror och mobiltelefoner är en fingervisning om att inte sanningen får komma fram. För om ingenting finns att dölja vill jag personligen ha tillbaka mina videokameror och filmerna jag tog under attackerna av vår båt. Och allt Al Jazeeras material måste lämnas tillbaka. Det rör sig om material från 60 journalister och hundratals aktivister som konfiskerats av Israels armé.

Dessa bilder som Israel kablat ut över världen ska nu tvinga oss att stå till svars, inte de som angripit oss med fregatter och korvetter, zodiakbåtar, helikoptrar, chockgranater, el­pistoler, gummikulor på nära håll och skarp ammunition! Inte de som trotsar FN-resolutioner, som satt en och en halv miljon människor under folkrättsvidriga förhållanden, de ska inte ställas till svars. Nej, plötsligt ifrågasätts vi, inte de sjörövare som angrep oss 78 sjömil från kusten, till och med tio sjömil bortom den gräns som Israel själv hittade på för några dagar sedan.

Man har även ifrågasatt organisationen IHH, en sorts kombination av Diakonia och Forum Syd. Troende människor som tror på en god Gud och att man ska hjälpa människor i nöd. IHH var en av de första på plats i Haiti efter katastrofen. De är godkända av FN som konsultativ medlem i Ecosoc. Freedom Flotilla är en koalition av sex organisationer och IHH är en av dem. På båtarna fanns människor från 40 nationaliteter. Judar, kristna och muslimer som förenades i humanitärt syfte och inte tog ställning i de palestinska fraktionsstriderna. Vi är inte för eller emot Fatah och Hamas, vi vill hjälpa det palestinska folket.

Egentligen hade jag velat stanna längre i Israel för att förklara vår sak. Det är viktigt att även israelerna förstår att vi gör detta för att vi bryr oss om bägge folkens framtid, de som bor mellan havet och floden.

Vi som inte bor där har ingen rätt att kräva varken enstatslösning eller tvåstatslösning – vad mig anbelan­gar kan det gärna bli sju stater. Vad vi däremot har rätt att kräva är att internationell rätt, mänskliga rättigheter och Genèvekonventionen ska respekteras. Vi har rätt att kräva att alla människor mellan havet och floden har samma rättigheter, nationella och individuella.

Fram till attacken blev jag intervjuad ungefär sju gånger om dagen av israeliska medier, minst en gång om dagen ringde arméradion som sänder pop till israeliska soldater. En återkommande fråga var: ”Vi har hört att ni tar med olagliga saker”. Jag erkände direkt: Jag har köpt en massa saker som är förbjudna i Gaza: nötter, marmelad, kanderad frukt, torkad frukt, salvia, koriander, kardemumma, muskotnöt, choklad och godis. Allt detta stod på den lista över förbjudna produkter som israeliska armén tvingades släppa fram för några veckor sedan. På listan stod även rakhyvlar. Kanske är inte alla Hamas-anhängare i Gaza, trots allt. De är kanske bara orakade.

Vi har också anklagats för att importera terrorister. Som om inte blockaden vore grogrund nog.

En av de viktigaste erfarenheter vi fått av resan mot Gaza är att vi kan organisera oss. Vanliga medborgare kan få saker att hända. Vi kan driva politiker framåt. Vi behöver inte sitta passiva mellan valen och vänta, vi kan agera för att få politiken att ändra kurs.

I dag säger i princip alla politiker, Ashton, Clinton, Reinfeldt och Bildt – ­utom Netanyahu och Israels rege­ring att blockaden måste hävas. En ­organisation som vi byggt upp på ett och ett halvt år har åstadkommit detta. En organisation som fått sitt mandat av svenska folket genom de bidrag som kommit in från Helsingborg till Haparanda. Från alla som bidragit till båten och dess last.

Det är inte Ship to Gaza, det är svenska folket som gjort att blockaden mot Gaza är på upphällning. När till och med Tony Blair, en trendkänslig gentleman som gärna befinner sig på den sida som har rätt, menar att den ska bort då vet man att blockadens dagar är räknade.

Jag tar risken att säga det, för jag har rätt att ha fel också. Blockaden kommer att upphävas inom sex månader.

Dror Feiler

Språkrör för Ship to Gaza, tonsättare och ordförande i JIPF – (Judar för en Israelisk Palestinsk Fred)

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.