Iskall mördare

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Aleksej Sachnin om livstidsdömde nazistledaren som satte skräck i den ryska vänsterrörelsen

1 av 5 | Foto: AP/ALEXANDER ZEMLIJANITJENKO
Platsen för morden på människorättsaktivisten Stanislav Markelov och Novaja Gazeta-journalisten Anastasia Baburova.

Den 24 juli dömde en domstol i Moskva den ryske nazistledaren Ilja Gorjatjev till livstids fängelse. Den 33-årige Gorjatjev var chefsideolog för den högerextrema terroristgruppen ”Ryska nationalisters kamporganisation” (BORN), som under åren 2009-2011 låg bakom ett flertal mord och överfall på invandrare och vänster­aktivister. För mig och många andra ryska socialister och antifascister var detta en fruktansvärd och demoraliserande period, då många av våra vänner och kamrater mördades i BORN:s terror­attacker.

Mest uppmärksammat är morden på människorättsaktivisten Stanislav ­Markelov och journalisten Anastasia Baburova från Novaja Gazeta, som sköts ihjäl tillsammans på en ­gata i Moskva den 19 januari 2009. Stas Markelov var en nära vän till mig. Bara ett par månader före mordet hade vi varit tillsammans i Sverige på ­European Social Forum i Malmö. Stas höll föreläsningar om nynazismen i Ryssland och brott mot mänskliga rättigheter i Kaukasus. Från rättegången mot Ilja Gorjatjev vet vi nu att Stas Markelov stod högt upp på BORN:s dödslista som en ”fiende till ­nationen” och en representant för den påstådda ”kulturmarxistiska konspirationen”.

Jag kände faktiskt även Ilja Gorjatjev, även om vi aldrig var vänner. Vi studerade tillsammans vid historiska institutionen på Humanistiska universitetet i Moskva. Han var en tillbakadragen ung man med ett tunt blont skägg och framstod mer som en plugghäst än en terrorist. Han var också djupt troende och gick mycket i kyrkan.

Gorjatjev var ingen anhängare av Putinregimen, som han kallade för ZOG, vilket är nazistisk slang för ”sionistisk ocku­pationsregering”. Han gjorde ingen hemlighet av att han ville genomföra en nazistisk revolution och upprätta det ”fjärde riket”. Men under rättegången har det framkommit att Gorjatjev trots det hade goda kontakter med högt uppsatta tjänstemän i presidentadministrationen. Gorjatjevs dröm var att få Kremls godkännande att grunda ett ultranationalistiskt parti med representation i Duman.

Något sådant parti fick han inte tillstånd att skapa, men däremot fick Gorjatjev och hans organisation i uppdrag att hjälpa polisen att kartlägga vänsteraktivister och deras aktiviteter. Rapporterna från gruppen ledde till flera polistillslag och rättegångar mot oppositionella. Men samtidigt började nazisterna i kamporganisationen BORN även att mörda flera av de vänsteraktivister man kartlade. Något som polisen till en början såg mellan fingrarna på. I ett brev från 2009 skriver Gorjatjev till sin flickvän: ”Jag är inte rädd för FSB eller inrikes­ministeriet. Jag har goda kontakter med presidentadministrationen. De är mycket cyniska människor, de bryr sig ­inte om vi är nazister eller satanister.”

Kampgruppen blev mer och mer själv­säker på att de var oantastbara och i en av de mest bestialiska attackerna högg de huvudet av en migrant från Tadzjikistan och placerade det framför stadshuset. De skröt öppet om vad de gjorde och i högerextrema kretsar blev de hjältar.

Men Gorjatjev överskattade sitt inflyttade i Kreml. Gruppens terrorvåg blev för mycket för myndigheterna och efter morden på Stanislav Markelov och Anastasia Baburova, som också fick väldigt stor uppmärksamhet i Väst, hölls en spontan demonstration i Moskva som samlade flera tusen människor mot våldet.

BORN gick över alla gränser när de 2010 mördade en federal domare som ­tidigare hade dömt medlemmar av en ­annan högerextrem organisation till fängelse. När de greps en efter en började de tidigare så stolta och självsäkra medlemmarna i BORN att ange varandra. 2011 dömdes nazisten Nikita Tichonov och hans hustru Jevgenija Chasis till livstid respektive 18 år för morden på Markelov och Baburova, efter att ha angivits av Gorjatjev. Som hämnd lämnade Tichonov tillräcklig information om Gorjatjev till polisen, så att också han nu kunde dömas till livstids fängelse. Det finns ingen ­heder i vad BORN har gjort, och det finns ingen heder mellan medlemmarna som skyller på varandra.

Samtidigt försöker myndigheterna nu skyla över det samarbete man tidigare ­hade med Gorjatjev och hans nazistgäng, och låtsas som att det aldrig har ägt rum. Det finns ingen heder i Kreml heller.

Aleksej Sachnin

Medlem i ryska Vänsterfronten och politisk flykting bosatt i Sverige.

Översättning av Per Leander

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN