Stefan Sundström: Sätt snurr på Volvo

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

1 av 2 | Foto: Foto: sara ringström
Stefan Sundström.

Jag ska inte säga ”Vad var det jag sa” till alla som tjackat aktier. Förlåt att jag ens tänkte på det. Jag ska heller inte häckla marknadsfundamentalister som visar sig vara gravt bidragsberoende. Nej glöm det, jag vill vara konstruktiv och föreslå nånting som kan gagna oss alla.

Volvo är i putten. Men varför ska Volvos anställda och underleverantörer drabbas av att ledningen satsade fel? Länge tjänade man stora pengar på törstiga bilar i USA där man har billig bensin. Vems fel är det att det nu inte funkar? De anställdas? Samtidigt befinner sig världen i en klimatkris, något som den ekonomiska krisen verkar överskugga på löpsedlarna – vi ska tänka på annat.

Folkpartiet vill skippa vindkraften för att det är så få vindkraftsproducenter här i världen. Ingen stor svensk tillverkare finns. Varför stödja en dödsdömd bilindustri när man kan vända krisen till att lösa det andra – bristen på vindsnurror.

En annan närliggande apparat är biogasreaktorer. Små verk som utnyttjar djurens gödsel vill bönderna ha. Inte heller dom har någon stor svensk tillverkare. Sverige, med alla sina goa gamla maskiner och allt tekniskt kunnande skulle kunna bli världsledande på tillverkning av såna grejor.

Varje svensk släpper årligen ut 12 ton koldioxid. För att hejda den globala uppvärmningen vid två grader behöver vi komma ner till ett ton, enligt FN. Alltså, det både vi och ni och Volvo behöver, akut, är en snabb övergång till produktion för till exempel vindkraft och biogas.

Jänkarna grejade att ställa om bilindustrin till krigsproduktion efter Pearl Harbor 1941. Varför kan vi inte försöka härma dom? Så med föga hopp att nån i regeringen ska lyssna (Sahlin, då?), for the sake of Christ eller tomten eller för all del, tillväxten: använd Volvos kapacitet och kompetens! Bli världsberömda!

Stefan Sundström, artist

Publicerad:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.