Franska filmens drottning blir hedersdoktor

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Agnès Varda, hedersdoktor.
Agnès Varda, hedersdoktor.

Agnès Varda gjorde den allra första franska nya-vågenfilmen, La Pointe Courte, före kollegorna Chabrol, Godard, Truffaut. Hon var enda kvinnan i den explosion av unga auteurer som inte hade pengar men frihet och en annan sanning i sitt filmskapande.

Varda har gjort egensinniga spelfilmer och dokumentärer om Vietnamkriget, svarta pantrarna och inte minst Efterskörd, där fattiga människor plockar upp mat som andra har kastat i det franska överflödssamhället. Filmen har visats på minst 70 festivaler, fått European Film Award och (till hennes egen förvåning) blivit den mest älskade av alla hennes verk.

Les plages d’Agnes, den iscensatta självbiografin där hon, hennes familj, vänner och arbetskamrater med kärlek till filmkonsten backar tillbaka i filmhistorien väckte entusiasm på senaste Venedigfilmfestivalen.

Agnès Varda, 80 år ung, är en terrieraktig Filmens Drottning och blir i dag hedersdoktor vid Göteborgs universitet på förslag av Filmhögskolan i Göteborg. Där har man sedan starten 1997 utbildat lika många manliga som kvinnliga regissörer med ambitionen att skapa ”samurajer” mot filmens kommersialisering.

Ingela Brovik

Publisert:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

ÄMNEN I ARTIKELN