Rädd rasist på sektmöte

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

125 besökare fick höra islamofobins omslagspojke Geert Wilders bomma på fakta

Geert Wilders försök att skrämma oss för våra grannar fick stående ovationer. Det får man på sektmöten.
Geert Wilders försök att skrämma oss för våra grannar fick stående ovationer. Det får man på sektmöten.

Arrangörerna hade hoppats att islamofobins omslagspojke Geert Wilders skulle dra fulla hus i Malmö i går. I veckor har de påstått att det var hårt tryck på biljetterna och inskärpt att man måste komma i tid.

Det var halvtomt, 125 besökare – och då var bra många av dem journalister. Motdemonstranterna var långt fler.

Faktamässigt bommade Wilders rejält. Bland annat påstod han att 25 procent av Malmöborna kommer från muslimska länder. I själva verket är det kanske tio procent. Han visste också att berätta att sharia håller på att ersätta svensk lag i Rosengård, att myndigheterna har givit upp och att det är farligt för icke-muslimer att besöka stadsdelen.

Alltsammans rena tramset. Men användbart trams för denne handelsresande i rädsla. Värst var den intellektuella floppen. Jag hade nog väntat mig mer sofistikation när ledaren för ett tioprocentsparti får prata om sitt favoritämne. Men det timslånga talet var eviga variationer på ett och samma tema: Muslimerna är på väg att ta över Europa med sin onda lära. Vänstern, liberalerna, EU, medierna, ja, snart sagt alla som inte tycker som Wilders själv, bereder vägen med sin ”eftergiftspolitik” – ett ord avsett att ge associationer till försöken att nå fred med Nazityskland.

Så jämförs alltså muslimska migranter med till tänderna beväpnade tyska bataljoner. Det är absurt. Om något är ju Wilders egen hotbild otäckt lik just nazisternas idéer om den judiska konspirationen.

I sin strävan att övertyga oss om att tonårstjejer i hijab, arabiska butiksägare vid Möllevångstorget eller den skötsamma familjen här i våningen under bakom sin beskedliga yta döljer farliga fiender, kidnappar Wilders allt gott han kan komma på.

Feminism, humanism, kristendom, judendom och Israel, som ”utkämpar vår strid” – allt detta är under hot från de slemma, helt och hållet religionsdrivna främlingarna.

Lättsinnigt plockar han citat från Churchill, Solsjenitzyn och Karl Popper ur sitt sammanhang och återanvänder dem. Allt för att underbygga sin maning till ”patriotisk” kamp när Europas ödestimma nu är slagen.

Det är en bara måttligt verserad version av sådant man kan läsa på sajter som Avpixlat eller Gates of Vienna, och en världsbild som inte på avgörande vis skiljer sig från Anders Behring Breiviks.

Han får stående ovationer. Det får man på sektmöten.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.