ÅSIKT

Jättehyllning till de okända

Pia Bergström ser en charmig roadmovie signerad Agnès Varda

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
Regissören Agnès Vardas och street art-artisten JR avbildar folk på landet i dokumentären ”Faces places”.

avPia Bergström

KULTUR

Temat för årets Tempo Dokumentärfestival är Persona. Det ansikte du visar utåt, ungefär. Invigningsfilmen, den franske filmregissören Agnès Vardas och den femtio år yngre street art-artisten JR:s charmiga roadmovie Faces places leker på olika roliga sätt med just uppvisade ansikten och kroppar.

De åker runt på den franska landsbygden i en liten lastbil med framkallningsutrustning, stannar till på småorter där de porträtterar vanliga arbetande människor som de gör jättebilder av och klistrar upp på husväggar, lador, silos. Ursnygga bilder, spektakulära i landskapet! En slags hyllning till de annars osynliga i vår kändisfixerade kultur. Och alla de avbildar blir jätteglada.


Det är inte bara idén som gör den här filmen ovanligt lyckad. Både Varda, 88, en mycket sympatisk dam (med ett oerhört känsligt, avläsbart ansikte) och JR som å andra sidan aldrig tar av sig sina svarta solglasögon är begåvade fotografer, de ”ser” människor, detaljer och landskap så att något märkligt synbart ”händer” när en bonde i jätteformat blickar ut på sina fält, eller en flock fiskar simmar ovanför en saltfabrik.

Samtidigt utspelas ett trevande personligt drama konstnärerna emellan, de lär känna varann inför kameran och tycks själva lite överraskade att deras projekt kan förverkligas.

En human, vacker och överraskande film som jag sitter och ser på med ett fånigt leende.

Visas 6, 8 och 10 mars.