ÅSIKT

Drömelvan 2 – Andreas Isaksson

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.
KULTUR

Olof Brundin drömmer sig bort inför sommarens Fotbolls-EM

Räddningstjänsten utgörs av Polisen, Brandförsvaret, Sjöfartsverket, Länsstyrelserna och Kustbevakningen. Räddningstjänsten har 850 anställda. Och Andreas Isaksson, 34 år. Isaksson kallar sig själv ”jättetråkig”, vilket dessvärre stämmer. Han älskar att fiska och blir alltjämt tårögd när han berättar om laxen han fick i Skottland för några år sedan. Han bor i Turkiet och när en hemlig dröm om att bli golfproffs. Han röstar på Moderaterna, eftersom hans pappa gör det.

Han är en och nittionio lång men tjänar bara ynkliga nio miljoner om året, kaffepengar för den som fikar efter Zlatans veckopeng. Zlatan och Isaksson är födda samma dag, den 3 oktober 1981. De låg alltså på BB samtidigt och de kamperade i samma rum under fotbolls-VM i Japan 2002 och uppvisade bebisfasoner där också. Zlatan ville hiva ut Isakssons säng från hotellets tjugonde våning om denne inte slutade gnälla. Isaksson ville sova, Zlatan spela dataspel. ­Super-Mario.

Han är inte särskilt känslosam, Isaksson. Tre gånger säger han sig ha gråtit i sitt vuxna liv. Det var när ungarna, Philip och Ellen föddes. Och när han hade landat den där laxöringen på 3,6 kilo i Skottland.

De vägde ungefär lika mycket alla tre.

Kanske borde han ha fällt en tår också den 11 maj 2008. Sven-Göran Eriksson gav honom chansen i Manchester city mot Middlesbrough. Han släppte in åtta mål.

Experterna är oroliga över Isaksson. Han är skicklig med händerna men totalt opålitlig med fötterna. En enda snedspark kan leda till katastrof. Det får inte ske. Kanske får vi helt enkelt förlita oss på den svenska räddningstjänsten.

ARTIKELN HANDLAR OM