Kultur

Högerextrem borgmästare stoppade film

Johanna Frändén om filmen som höjer den franska valtemperaturen

Av: 

Johanna Frändén

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Filmen ”Chez Nous” upprör företrädare för Nationella fronten.

Filmen ”Chez Nous” upprör företrädare för Nationella fronten.

KULTUR


Frankrike befinner sig några veckor från ett presidentval som kan komma att ställa hela Europa på ända, men på den kulturella fronten har valet hittills väckt oväntat få reaktioner. Med ett rungande undantag. Filmen Chez Nous (Hos oss) är inne på sin sjätte vecka på franska biografer och fick det högerextrema partiet Nationella Fronten att se rött redan före premiären.
Chez Nous utspelar sig i en liten ort i norra Frankrike, där sjuksköterskan Pauline har svårt att få tiden och pengarna att räcka till två barn, en pensionerad pappa som behöver hjälp och patienterna som hon besöker i hemmet.När familjens läkare, en mångårig förtroendevald för det fiktiva högerextrema partiet Bloc Patriotique, uppvaktar Pauline för att hon ska kandidera i kommunvalen tackar hon efter viss vånda ja.

”Chez Nous” är en underhållande idéfilm, utan att vara något mästerverk. I ivern att leka med symbolladdade karaktärer för att få fram sitt budskap låter Lucas Belvaux ibland subtiliteten stryka på foten. Men skildringen av livet i den lilla insomnade arbetarstaden med radhusrasism och höghusgettofiering är mestadels trovärdig och faktiskt lite omtumlande.

Nationella Frontens vice partiledare Florian Philippot deklarerade efter att bara ha sett trailern i slutet av februari att det är skandalöst att en film som delvis är subventionerad och uppenbart anti-NF får gå upp mitt under presidentvalskampanjen.
I den Nationella Fronten-styrda Luc-en-Provence i södra Frankrike plockades filmen nyligen bort från bioprogrammet av stadens borgmästare Pascal Verrelle innan den hunnit gå upp på stadens kommunala biograf.

Nationella Frontens reaktioner på Chez Nous sätter fingret på en känslig punkt hos de flesta av samtidens högerextrema partier, som efter terrorattentaten mot Charlie Hebdo 2015 red ut till det fria ordet och bildens försvar. De svarar med all önskvärd tydlighet på frågan om vilken typ av kulturklimat Frankrike och övriga Europa har att vänta om populister och nationalister tar över makten.

ANNONS EXTERN LÄNK

Njut av en god bok i sommar – Prova BookBeat gratis i en månad!

BookBeat.se

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Nationell samling

Frankrike

Front National