Härsken remoulad på Dagens Nyheter

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Lena Sundström.
Lena Sundström.

Det var länge sen man läste en sådan infantilisering av en skribent som den Per Landin levererade i Dagens Nyheter i går. Han ondgör sig över att Lena Sundström engagerats av TV4 för att bevaka valrörelsen. Hon, ”det koreanska barnhusbarnet”, som reste till Danmark och med ”storögd välvilja” och fann främlingsfientlighet – ja hon är verkligen barnet.

Man ska dock inte missta sig på denna ”oskuldens rena blick”. Sundström är nämligen av samma sort som de östtyska journalisterna som en gång reste över till Västtyskland och rapporterade hem fria fantasier.

Att det finns främlingsfientlighet i Danmark är en överdrift, menar bin Landin och anför som bevis danska böcker utan varken titel eller författare. Danmark är tryggare och mer tolerant än Sverige. Det beror på att deras kungahus är tusenårigt och saknar dansbandskaraktär. Den verkliga rasisten är därför Lena Sundström.

Analysen har samma precision som en amerikansk klusterbomb och ger en lika dålig bismak som en härsken remoulad. Framför allt illustrerar den just det Lena Sundström visar i boken Världens lyckligaste folk: hur acceptansen för intoleransen smyger sig in i politiken och media. Att främlingsfientligheten inte är specifikt dansk, utan något som kan drabba vilket land och vilken liberal kultursida som helst.

Publisert:

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.